Ce au declarat judecătorilor patronii firmei de GPL din Crevedia?

Noi detalii în cazul exploziei de la Crevedia care s-a soldat cu 5 morți și 50 de răniți! Motivarea instanței privind arestarea patronilor firmei care dețineau depozitul de GPL dezvăluie că aceștia au recunoscut că mutau gaz în ziua tragediei.

Patronii firmei, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, au declarat în fața judecătorului că în ziua exploziei transferau gaz dintr-o cisternă în alta. Ei a precizat însă că a fost doar un caz singular.

Cu toate acestea, sunt contraziși în această privință de martorii care au fost audiați până acum în dosar. Aceștia au spus că au simțit de multe ori miros de gaz și au auzit un zgomot care părea să vină de la o pompă, potrivit Digi24.

De altfel, procurorii au găsit săptămâna trecută, în curtea imobilului unde au avut loc exploziile de la Crevedia, resturile unui furtun cu inserţii metalice şi ale unei pompe de presiune. Acestea au fost folosite, cel mai probabil, de şoferi la transferul gazului între cisterne.

Procurorii spun că la examinarea epavei autocisternei aflate în curte, lângă gardul dinspre stradă, s-a constatat că nu mai prezintă pe tamburul din zona de distribuţie a gazului reminiscenţe ale furtunului folosit pentru distribuţia gazului.

Asta arată că, cel mai probabil, înainte de producerea incendiului şi a exploziilor, cei doi angajaţi ai firmei începuseră activităţile de transvazare GPL între autocisterne, mai spun procurorii.

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, arestați preventiv

Cei doi patroni ai staţiei GPL, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Ei au fost arestați preventiv săptămâna trecută pentru 30 de zile.

În referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive întocmit de Parchetul General s-a reţinut că cei doi patroni, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul firmei care deținea stația din Crevedia „o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetat a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL”.

„Toate aceste operaţiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi.

Faptele descrise au avut drept consecinţă decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aproximativ 1 km”, spun procurorii.