Specialiștii cer efectuarea mai multor studii care să analizeze legătura dintre temperaturile ridicate și CKDu – boala cronică de rinichi– pentru a evalua amploarea potențială a acestei probleme.

Epidemiile au apărut mai ales în zonele rurale calde din țări ca El Salvador și Nicaragua

Spre deosebire de tipul tradițional de boală renală continuă (CKD), care este o pierdere progresivă a funcției renale, observată mai ales în rândul persoanelor în vârstă și al celor care suferă de diabet și hipertensiune arterială, epidemiile de CKDu au apărut mai ales în zonele rurale calde din țări ca El Salvador și Nicaragua.

Aici, un număr anormal de mare de muncitori agricoli au murit din cauza insuficienței renale ireversibile, scrie The Guardian.

CKDu a început să afecteze și un număr mare de oameni care muncesc în condiții grele, la temperaturi extrem de ridicate, în zone ale Americii Centrale, dar și în America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa și India.

Oamenii obligați să lucreze ore întregi, fără pauze, ar putea fi cei mai afectați

Rinichii sunt răspunzători pentru stabilitatea fluidelor din corp, ceea ce îi face semnificativ de sensibili la temperaturi excesive. Există o opinie unanimă potrivit căreia CKDu trebuie recunoscută ca o boală provocată de stresul termic.

„Aceste atacuri asupra rinichilor nu prezintă simptome, astfel încât oamenii s-ar putea să nu știe că se îmbolnăvesc, până când problemele nu se acutizează și se pot trezi cu o boală renală în stadiu terminal”, spune medicul Cecilia Sorensen de la Universitatea Columbia.

Potrivit datelor actuale, spune Sorenson, se pare că severitatea leziunilor renale se agravează cu cât este mai vulnerabil și mai disperat cel care muncește în condiții grele. Astfel, cei care nu au control asupra condițiilor de muncă sau sunt obligați să lucreze ore întregi, fără pauze, cum ar fi culegătorii de fructe de padure, sunt, probabil, cei mai afectați.

Epuizarea termică amenință mijloacele de trai pentru milioane de oameni

Deși opinia generală este că boala cronică de rinichi este legată de expunerea la căldură și deshidratare, unii oameni de știință consideră că expunerea la agenți chimici și agenți infecțioși, precum și structura genetică și alți factori sociali, joacă un rol major.

”Stresul termic recurent nu este doar o problemă a oamenilor care trudesc pe câmpurile de trestie de zahăr din Nicaragua. Chiar și în societățile noastre, posibilitatea ca stresul termic și deshidratarea să aibă un rol în bolile renale nu este recunoscută”, spune prof. Richard Johnson, de la școala de medicină a Universității din Colorado.

„Pe măsură ce numărul și intensitatea zilelor toride crește, tot mai mulți oameni se vor confrunta cu provocări mai mari pentru a evita stresul termic, în special cele două treimi din populația globală care trăiește în zone tropicale și subtropicale. Epuizarea termică amenință mijloacele de trai pentru milioane de oameni și subminează eforturile de reducere a sărăciei”, avertizează Prof. Tord Kjellstrom, de la Australian National University.