”Astăzi am vizitat Zona Demilitarizată dintre cele două Corei”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.

Acesta a vizitat și un al treilea tunel de pătrundere în zona demilitarizată.

”România este alături de Coreea de Sud în sprijinirea perspectivei unei păci durabile”, a mai scris premierul.


În vizita sa în Republica Coreea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost însoțit de vicepremierul şi ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă, şi de o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul sud-corean Han Duck-soo

În cadrul vizitei sale, premierul Nicolae Ciucă a participat, alături de omologul său sud-corean Han Duck-soo, la o masă rotundă de afaceri la Seoul.

Nicolae Ciucă a vorbit despre interesul României pentru consolidarea relațiilor bune dintre cele două state și revigorarea parteneriatului strategic, de la lansarea căruia se vor împlini 15 ani în 2023. Acesta a menționat că țara noastră este deschisă la un dialog în legătură cu oportunitățile companiilor sud-coreene de a investi în România.

”România are toată deschiderea pentru a facilita investițiile companiilor sud-coreene. Suntem profund interesați de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi și tehnologiilor digitale, precum și a legăturile dintre IMM-urile din țările noastre. Urmărim parteneriatul cu KOSME (Korea SMEs and Startups Agency) pentru înființarea unui Centru de Schimb Tehnologic în București. În condițiile creșterii, în plan global, a relevanței securității aprovizionării cu energie, este necesar să avansăm discuțiile privind energia nucleară – energie sigură, curată și accesibilă pentru consumatori și inovarea în acest domeniu. Partea română susține dezvoltarea lanțului de aprovizionare al reactoarelor modulare de mici dimensiuni, precum și inovarea în domeniul tehnologiilor din sectorul nuclear civil”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a explicat de ce se poate investi în România

În ciuda pandemiei de COVID-19 și a războiului aproape de granițe, rata de creștere a economiei românești a fost mai mare decât s-a preconizat, iar investițiile străine directe vor depăși nivelul record de 11 miliarde de euro în acest an, potrivit estimărilor BNR.

”Acești indicatori dovedesc încrederea investitorilor în perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești și în oportunitățile oferite de instrumentele europene – și în mod special Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – care stimulează modernizarea accelerată a economiei și mediului de faceri românești, în special pe dimensiunile infrastructură și tranziție verde, domenii în care Republica Coreea excelează”, a mai spus premierul.