Nicolae Ciucă a declarat că în ceea ce privește imaginea României în afara granițelor, este important ca aceasta să nu fie afectată de problemele care sunt prezente în sfera politicii interne.

El a subliniat că într-un domeniu diplomatic, caracterizat de subtilități, astfel de evenimente nu ar trebui să aibă loc.

Liderul PNL a spus că nu dispune de detalii și nu a discutat cu niciuna dintre persoanele implicate în această situație. Din acest motiv, el a evitat să facă speculații.

Totuși, a subliniat că aceasta nu reprezintă modul corect de a aborda diplomația sau politica externă.

Nicolae Ciucă susține că astfel de probleme trebuie discutate intern

În opinia lui Nicolae Ciucă, astfel de aspecte ar trebui rezolvate intern, în cadrul propriului mediu.

„Indiferent de situație atunci cand vine vorba de imaginea României în afara granițelor, nu trebuie să fie pătată de problemele care disonează în politica internă”, a spus Nicolae Ciucă la A7 TV.

Nicolae Ciucă a subliniat că revocarea din funcție a ambasadorului reprezintă un atribut al președintelui României. În legătură cu vizita premierului în SUA, liderul PNL a refuzat să facă alte comentarii. El a menționat că pentru informații suplimentare despre acțiunile lui Ciolacu este mai potrivit să ofere detalii chiar liderul PSD însuși.

Liderul PNL subliniază că rufele se spală în familie

„Nu am discutat cu niciunul dintre autorii acestei situații, mă feresc să speculez, dar pot spune că nu așa se face diplomație, nu așa se face politica externă, rufele se spală în familie”, a spus Nicolae Ciucă.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a menționat că a fost exclus de la întâlnirile politice ale premierului României în SUA. El s-a declarat deranjat de acest lucru. Diplomatul a susținut că rolul său în acea vizită se oprește  și a mulțumit echipei sale din Washington pentru efortul depus în zilele anterioare pentru facilitarea întâlnirilor.

Andrei Muraru
Andrei Muraru, ambasadorul în SUA/ SURSA FOTO: Dreamstime

De la ce a pornit conflictul Ciolacu – ambasadorul SUA

Marcel Ciolacu i-a comunicat ambasadorului că acesta trebuie să mai aibă răbdare. El a vorbit, ulterior, despre retragerea lui Andrei Muraru din funcția de ambasador al României în SUA. Cu toate acestea, premierul a spus despre Muraru că „a fost depășit de calitatea diplomatică”.

Premierul României a efectuat o vizită oficială la Washington D.C. și la New York până miercuri, 6 decembrie. În cadrul acestei vizite, a fost însoțit de o delegație guvernamentală care include ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Economiei, Radu Oprea.