Guvernul României vrea să stopeze creșterea prețurilor la energie

Primierul României, Nicolae Ciucă, și liderii coaliției guvernamentale s-au întâlnit luni, 17 octombrie 2022, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii furnizorilor şi distribuitorilor de energie pentru a găsi noi soluţii pentru optimizarea mecanismelor de gestionare a situaţiei generate de creşterea preţurilor la energie.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul de la București, oficialii prezenți la întâlnirea respectivă au subliniat nevoia de a găsi noi soluţii pentru a asigura preţurile practicate la consumatorul final la un nivel cât mai accesibil.

„Soluţiile necesare pe termen scurt şi mediu vizează stabilitatea şi funcţionalitatea pieţei, precum şi o perspectivă corectă a evoluţiei în anul 2023, în contextul noilor prevederi ale Regulamentului European 1854/6 octombrie a.c.”, scrie în acel comunicat de presă.

La întâlnirea respectivă au fost prezenţi şi: preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul partidului UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) și vice-premierul României – Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului de la București, Marian Neacşu, preşedintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), Dumitru Chiriţă, și vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Din partea furnizorilor şi distribuitorilor de energie au participat reprezentanţii board-ului Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie din România (ACUE).

Marcel Ciolacu vrea să prelungească OUG pe energie până în 2025

Marcel Ciolacu a declarat luni că dorește ca ordonanţa de urgenţă (OUG) privind energia să fie prelungită până în 2025. El a spus, totodată, că susține ideea de practică unitară la nivelul Uniunii Europene în domeniul energiei. În prezent, el aşteaptă o soluţie de reglementare de la Comisia Europeană.

„Sunt unul dintre susţinătorii, şi am şi spus acest lucru la Berlin, să existe o practică unitară la nivelul Uniunii Europene. Aşteptăm zilele acestea, că am înţeles că se discută şi la Comisia Europeană, şi cred că până la sfârşitul lunii o să închidem, eu îmi doresc ca totuşi această ordonanţă să o prelungim pe doi ani de zile, până în 2025, şi îmi menţin părerea că trebuie căutată o soluţie de reglementare. Tocmai v-am anunţat că de aceea nu ne-am grăbit, ca să aşteptăm (Comisia Europeană – n.r.). Poate de la Comisia Europeană vine o soluţie de reglementare, la fel pe doi ani”, a declarat, luni seară, Marcel Ciolacu.

Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 119/2022 privind energia a fost adoptată cu modificări de Senat la data de 27 septembrie, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţul plafonat pentru consumul realizat până la data de 31 august 2023. În prezent, OUG 119/2022 se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional.