Potențialul schimburilor comerciale România – Turcia este imens

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că potențialul schimburilor comerciale dintre România și Turcia este imens, iar stadiul curent reprezintă doar începutul.

„Deşi investitorii turci au fost printre primii care au venit în România, imediat după 1990, în prezent această ţară se află abia pe locul 14 în topul investiţiilor străine de la noi”, a scris Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

În cadrul unei întâlniri cu Ministrul de Externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan, Ciucă a subliniat că, deși investitorii turci au fost printre primii care au venit în România după 1990, Turcia se află abia pe locul 14 în topul investițiilor străine.

Ciucă a identificat domenii cu potențial neexploatat pe deplin, cum ar fi energia, agricultura și industria prelucrătoare.

Președintele Senatului a evidențiat colaborarea strânsă dintre cele două țări în plan militar ca membri NATO și a menționat contribuția la securitatea regională în regiunea Mării Negre și în cadrul Trilateralei Polonia – România – Turcia. Nicolae Ciucă a exprimat aprecierea României pentru votul favorabil al Turciei privind admiterea Suediei în NATO.

„Extinderea alianţei va întări securitatea europeană în faţa agresiunii hibride din partea Federaţiei Ruse”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Întrevedere a ministrului de Externe al Turciei cu Marcel Ciolacu

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan, s-a aflat miercuri într-o vizită la Bucureşti. Acesta a avut consultări bilaterale cu șefa diplomației române, Luminița Odobescu, și a fost primit de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.

În cadrul discuțiilor avute cu premierul Marcel Ciolacu, s-a evidențiat nivelul înalt al cooperării bilaterale în domenii precum economie, comerț, securitate și apărare. Marcel Ciolacu și Hakan Fidan au analizat oportunitățile de investiții, cu accent pe sectorul medical, și au discutat despre dezvoltarea rețelelor de transport și proiecte comune în domeniul energiei.

Discuţiile au reliefat interesul comun al României şi Turciei pentru gestionarea provocărilor de securitate determinate de războiul din Ucraina şi asigurarea stabilităţii la Marea Neagră. Cele două părţi au subliniat importanţa continuării cooperării în domeniul politico-militar, se arată în comunicatul citat.

Relaţiile dintre România şi Republica Turcia se derulează sub semnul Parteneriatului strategic semnat în 2011 la nivel de preşedinte, acesta fiind urmat de un Plan de acţiune comun, semnat în 2013, de miniştrii Afacerilor Externe.