Preşedintele candidat Nicolas Sarkozy a afirmat acum două zile că dacă va fi reales el va ‘deschide dezbaterea’ asupra BCE şi a acţiunii sale de sprijinire a creşterii în Europa. În timp ce guvernul german este "profund convins" că aceasta trebuie să-şi exercite mandatul ‘în mod independent", Ministerul Finanţelor de la Berlin nu a dorit să comenteze mai mult declaraţiile franceze.

La sfârşitul anului trecut, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel căzuseră totuşi de acord să nu mai evoce public rolul BCE tocmai pentru a-i păstra independenţa în gestionarea crizei. O strategie care s-a dovedit profitabilă, deoarece BCE a putut să se lanseze în operaţiunea de refinanţare nelimitată a băncilor pe termen de trei ani. Această operaţiune le-a permis acestora să-şi îmbunătăţească fondurile proprii şi să cumpere obligaţiuni de stat în primul trimestru, ceea ce a calmat tensiunile pe piaţa datoriei. Dar în momentul în care efectele acestei politici încep să se estompeze, noua aluzie referitoare la BCE din partea Franţei riscă să crească starea de nervozitate.

În timp ce zona euro a înregistrat în februarie un excedent al comerţului exterior de 2,8 miliarde de euro, faţă de un deficit de 7,9 miliarde în ianuarie, investitorii sunt acum cu ochii pe Spania, ei vor ca ţara să-şi reducă deficitul public. Dar îngrijorarea lor a fost alimentată luni de faptul că dobânda pe 10 ani a obligaţiunilor spaniole a crescut luni peste 6% pentru prima dată de la începutul anului.

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a recunoscut că ţara sa a intrat din nou în recesiune în primul trimestru, cifre exacte urmând a fi făcute publice la 30 aprilie. El a declarat într-un interviu pentru ziarul El Mundo că PIB-ul s-ar fi contractat la acelaşi nivel ca în ultimul trimestru al anului trecut, adică aproximativ 0,3%. Deşi evocă "îndoieli asupra euro" pentru a explica nervozitatea pieţelor, el continuă să afirme că "Spania nu va cere un plan de salvare’ şi nu are ‘absolut nicio problemă şi nici nevoi urgente de finanţare".

BEC a întărit acest mesaj de încredere. Pentru a cincea săptămână consecutivă, ea a anunţat luni că nu a răscumpărat nicio obligaţiune de stat din zona euro.

Această criză în zona euro reapare într-un moment în care miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările din G20 se reunesc la sfârşitul săptămânii la Washington ca să analizeze "situaţia relansării mondiale şi politicile care trebuie adoptate pentru a asigura stabilitatea în Europa şi a îmbunătăţi creşterea globală".