'NEPI a încheiat oferta de tip ABB (accelerated book build) anunţată astăzi, 1 martie 2017. Datorită cererii crescute, majorarea de capital s-a făcut pentru un miliard ranzi sud-africani (aproximativ 72 milioane euro), oferta fiind suprasubscrisă. Noile acţiuni NEPI emise investitorilor din registrul de acţiuni din Africa de Sud – JSE vor avea preţul de 146,00 ranzi sud-africani pe acţiune, reprezentând un discount de 1,15% faţă de preţul de închidere anunţat la data de 28 februarie 2017. La data de 9 martie 2017, vor fi emise şi listate un număr total de 6,84 milioane de acţiuni noi NEPI', menţionează sursa citată de Agerpres

La emitere, noile acţiuni vor fi înregistrate ca şi capital subscris şi vărsat, având acelaşi rang de prioritate cu acţiunile deja existente. 

După admitere, capitalul social subscris şi vărsat al companiei va creşte la 328.335.519 acţiuni ordinare cu drepturi de vot. Prin urmare, începând cu data de 9 martie 2017, numărul total de drepturi de vot în NEPI va fi de 328.335.519. 

Conform companiei, o parte din fonduri vor fi folosite pentru finanţarea achiziţiilor efectuate. 

Grupul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), aflat în proces de fuziune cu un fond de investiţii de talie similară, se pregăteşte în acest an de intrarea pe piaţa bulgară, prin achiziţia unui mall în Sofia, şi vrea să înceapă construcţia unui mall la Tîrgu Mureş.

„Analizăm o achiziţie în Bulgaria. Ar fi primul activ de aici. Am obţinut autorizare de la Consiliul Concurenţei din Bulgaria pe această tranzacţie“, a declarat pentru Capital Alex Morar, CEO-ul NEPI.

Activul vizat este The Mall, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Sofia, cu o suprafaţă de 73.424 mp – comparabilă cu a Mega Mall din Bucureşti. Tranzacţia este estimată de presa economică din Bulgaria la 180 mil. euro şi cuprinde centrul comercial The Mall, vândut la un preţ de 160 mil. euro, şi un hipermarket Carrefour, vândut pentru 20 mil. euro. Vânzătorul mallului este compania elenă Assos Capital, care a cumpărat proiectul contra 200 mil. euro în 2008.

Achiziţia face parte din strategia NEPI de a se extinde în regiune. Afacerea de bază a sud-africanilor rămâne România, unde deţin 15 malluri şi cinci proiecte de birouri, însă se extinde uşor în ţările din vecinătate. NEPI are momentan patru malluri şi o clădire de birouri în Slovacia, şi câte un mall în Croaţia, Serbia şi Cehia.

„Anul acesta avem în plan câteva tranzacţii mai mari în România. Acum suntem agresivi pe autorizări. Avem 5-6 proiecte în autorizare, printre care pentru centrele comerciale din Târgu Mureş, Satu Mare şi Râmnicu-Vâlcea. Malluri funcţionale de vânzare nu prea sunt care să ne intereseze în acest moment“, a mai spus Alex Morar.

NEPI a cumpărat anul trecut un teren de circa cinci hectare, parte din fosta Staţiune de Cercetare şi Producţie Pomicolă Tîrgu Mureş, amplasată în zona Livada din cartierul Tudor, unde vrea să ridice un parc de retail. Acesta va fi al treilea centru comercial din oraş după Promenada Mall – din zona combinatului chimic, şi Mureş Mall – din centrul oraşului.

Fuziune până la vară

NEPI este în plin proces de fuziune cu Rockastle, care deţine un portofoliu evaluat la circa 1,7 mld. euro. Noua companie va purta numele de NEPI Rockastle şi se va forma printr-un schimb de acţiuni, respectiv 4,5 acţini Rockastle pentru o acţiune NEPI, potrivit unui anunţ comun al celor două societăţi.

„Orice tranzacţie de acest fel durează 6-9 luni. Noi sperăm să o încheiem până la mijlocul anului“, a menţionat Alex Morar.

Cele două companii au anunţat că noua entitate va fi listată pe Bursa din Johannesburg până la sfârşitul lunii iulie 2017. Ulterior, NEPI Rockastle intenţionează să se listeze şi pe Euronext Amsterdam, „cât mai curând posibil“. În acest moment, NEPI este listată pe Bursa de la Johannesburg şi pe cea din Bucureşti, iar Rockastle pe cea din Johannesburg şi pe cea din Mauritius.

Cele două companii au o serie de acţionari comuni precum Prudential, Sanlam, BlackRock Fund Advisors (fostul Barclays Global Fund Advisors) şi Stanlib. Portofoliile combinate ale celor doi jucători ar avea o valoare de peste 4,2 mld. euro, ceea ce le întăreşte importanţa în regiune.