Încălzirea globală accelerează! Energiile fosile, principala cauză: Trebuie evitat cel mai grav scenariu

Luni după-amiaza, Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) va veni cu propuneri pentru a evita cel mai negru scenariu al încălzirii globale, scrie France Presse, care adaugă că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că dependența de petrol, cărbune și gaz este o nebunie.

”Ne îndreptăm cu ochii închişi către catastrofa climatică (…) dacă vom continua la fel, putem spune adio obiectivului de 1,5 grade Celsius. Cel de 2 grade Celsius ar putea fi de asemenea de neatins”, a declarat acesta, cu privire la obiectivele Acordului de la Paris.

Planeta s-a încălzit cu aproape 1,1 grade Celsius

Presa internațională arată că după mai mult de un secol și jumătatea de dezvoltare bazată pe combustibili fosili, planeta s-a încălzit cu aproape 1,1 grade Celsius, comparativ cu epoca preindustrială. Această încălzire a dus la apariția mai multor canicule, secete, furtuni și inundații devastatoare.

Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei a publicat, în prima parte a raportului său din august 2021, că pragul de +1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca preindustrială ar putea fi atins deja în jurul anului 2030.

În a doua parte a raportului, publicat în februarie, era notat că întârzierea punerii în aplicare a măsurilor reduce şansele unui ”viitor locuibil”.

”La câte noi catastrofe trebuie să mai fim martori, câte rapoarte ştiinţifice vor mai fi necesare pentru ca liderii politici să recunoască într-un final că energiile fosile sunt adevăraţii vinovaţi pentru suferinţa umană de pe întreaga planetă”, a avertizat Namrata Chowdhary, din cadrul organizaţie nonguvernamentale 350.org.

Cea de-a treia parte se va axa pe strategii pentru a opri încălzirea globală.

Este nevoie de transformări substanțiale

Experții sunt de părere că este nevoie de transformări substanțiale în toate sectoarele economice, subliniind că ele trebuie începute imediat pentru a se putea respecta obiectivele din Acordul de la Paris.

”O nouă întârziere în acţiunea globală nu este o opţiune”, spune preşedintele GIEC, Hoesung Lee.

”Criza climatică se accelerează, iar energiile fosile sunt cauza majoră. Un raport asupra scăderii emisiilor care nu ar sublinia această stare de fapt ar nega datele ştiinţifice care fundamentează rapoartele GIEC”, a precizat Nikki Reisch, din cadrul Center for International Environmental Law.

ONU spune că angajamentele actuale, dacă ar fi respectate, ar duce spre o încălzire cu 2,7 grade Celsius, motiv pentru care semnatarii Acordului de la Paris sunt chemați să își consolideze ambiţiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până la conferinţa ONU pentru climă COP27, care va avea loc în Egipt în noiembrie.

”Dacă liderii mondiali, publici sau privaţi, nu progresează în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unor planuri clare privind schimbările climatice în următorii doi ani, planurile (vizând neutralitatea carbonului) pentru 2050 ar putea deveni irelevante”, a avertizat responsabila ONU pentru climat, Patricia Espinosa.