Este o problemă extrem de gravă cu care se confruntă România!

Depopularea mediului rural din România înregistrează cel mai mare ritm din Uniunea Europeană

Satele din România „dispar” unul câte unul, la fel ca şi ultimii lor locuitori. Tinerii din aceste sate sau cătune nu-şi mai doresc să locuiască acolo şi preferă să se mute la oraş, acolo unde găsesc drumuri mai bune, şcoli unde-şi pot trimite copiii şi locuri de muncă bine plătite.

„Se duc satele rând pe rând. Vor dispărea cu totul!”, se plânge un localnic dintr-o astfel de localitate.

Un astfel de peisaj sumbru se poate întâlni şi printre dealurile comunei buzoiene Cozieni, relatează Antena 3.

În vârstă de 64 de ani, Virgil Bâgiu a copilărit în fostul cătun Valea Roatei. Acolo nu mai stau în picioare decât vreo zece case. Niciuna din ele nu mai este locuită.

Vechea aşezare este bine ascunsă şi ar fi fost greu de găsit, dacă bărbatul nu i-ar fi călăuzit pe reporteri.

Cătunul părăsit se află între Cozieni şi satul Punga, într-un cot al drumului greu accesibil care urcă la peste 700 de metri altitudine.

Drumuri atât de proaste, încât nimeni nu-şi doreşte să mai trăiască în astfel de sate

„Aici se afla familia Stan, cu mulți copii. Era o oază de joacă a copilăriei noastre. Din atâţi copii şi aşa sat mare şi cum era atunci, putem spune şi înfloritor, mai sunt trei persoane”, povesteşte Virgil Bâgiu.

Foarte ciudat este că în unele case se pot regăsi intacte mobilierul, vesela, icoanele de pe pereţi, chiar şi medicamentele. Totul a rămas aşa cum le-au lăsat persoanele care au locuit cândva în acele case.

„Au rămas bătrânii. Bătrânii au murit şi ceilalţi nu s-au mai putut întoarce”, povesteşte bărbatul cu amărăciune.

Întreaga zonă a fost lovită crunt de fenomenul depopulării. Şi în localităţile vecine sunt case părăsite. Principalul vinovat: starea proastă a drumurilor.

Într-o localitate vecină, Pietraru, de exemplu, școala este abandonată de o jumătate de secol, iar curtea a devenit pajiște pentru vitele sătenilor rămaşi.

De ceva vreme însă, în satul Pietraru se poate ajunge pe drum asfaltat. A devenit brusc foarte atractiv pentru urmașii unora dintre bătrânii locului, dar și pentru multe familii de orășeni care vor să trăiască mai aproape de natură şi mai departe de aglomeraţia oraşelor.