Germania trimite un semnal de îngrijorare către Polonia. Această țară are de gând să mărească numărul de poliţişti la granița cu Polonia. Motivul este legat de dorința germanilor de a combate migraţia ilegală. Acest anunț a fost făcut de ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

Oficialul german a anunțat că intenţionează să majoreze numărul de poliţişti de frontieră la graniţa cu Polonia, pentru a combate creşterea migraţiei ilegale dinspre Belarus, informează duminică dpa. El a declarat, pentru publicaţia Bild am Sonntag, că 800 de poliţişti federali sunt deja desfăşuraţi la frontieră. Acesta a avertizat că numărul forțelor de ordine care ar urma să se poziționeze la granița cu Polonia ar putea crește,  „dacă va fi necesar”.

Un alt semnal extrem de important este legat de ceea ce se petrece la granițe. Horst Seehofer a arătat că ar putea fi reintroduse controale la frontieră dacă situaţia nu se va îmbunătăţi. În acest moment nu există controale vamale sau de paşapoarte pentru cetăţenii celor 26 de ţări care fac parte din Spaţiul Schengen. Cu toate acestea, există un semnal că ar putea reintroduse temporar dacă există o ameninţare.

Numărul de migranţi a explodat în ultimele luni

Numărul de migranţi care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană în mod ilegal prin Belarus a crescut semnificativ în ultimele luni, iar Polonia, Lituania şi Letonia duc greul acestui aflux. La frontiera Germaniei cu Polonia a devenit un punct fierbinte al migraţiei ilegale spre UE via aşa-zisa „rută belarusă”.

Poliţia germană a anunţat că doar în perioada 1-20 octombrie au fost înregistrate 1.922 de traversări ilegale. Majoritatea migranţilor sunt din Irak, Siria, Yemen şi Iran. Seehofer a propus recent înfiinţarea unor patrule de frontieră germano-poloneze, însă până acum Polonia nu a exprimat vreun angajament.

UE îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că facilitează sosirea unor migranţi din Orientul Mijlociu la Minsk, iar apoi îi ajută să treacă frontiera în Lituania, Letonia şi Polonia, ca represalii la sancţiunile economice şi individuale adoptate de UE contra Belarusului.