„Să gestionăm în următoarele zile și acele detașări voluntare. În legătură cu Direcția de Sănătate Publică București, este necesară o evaluare în toate sectoarele din București”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a cerut retestare și reevaluare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vizitat fără să anunțe căminul de bătrâni din Sectorul 1, care s-a transformat în ultima săptămână în focar de coronavirus.

„Am fost și eu astăzi la căminul din Sectorul 1. Am cerut retestare și reevaluare. Protocoalele noastre spun că se retestează ca și personalul, o dată la 2 saptamani. La pacienții vârstinici, se face ori de câte ori este nevoie dacă prezintă simptomatologie. Astăzi am fost și toti pacienții de acolo sunt testați”, a adăugat Nelu Tătaru.

Orice testare este o stare de fapt

„Orice testare este o stare de fapt. Haideți să o facem în momentul când este cel mai probabil să o facem corect”, a subliniat Nelu  Tătaru.

Condițiile necesare pentru a putea fi instituită carantina zonală

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a stabilit modalitatea de aplicare a unor măsuri de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu infamul coronavirus. Ordinul stabilit de ministru este în conformitate cu legea carantinei şi izolării.

Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu noul coronavirus în vederea instituirii carantinei zonale sunt:

  • trend crescător pentru ultimele 14 zile;
  • rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la 1.000 de locuitori);
  • ponderea majoritară a cazurilor de infecţie în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi medicale);
  • ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului;
  • personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu cazurile confirmate;
  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie;
  • gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile COVID cât şi pe ATI (mai mare de 90%) cu pacienţi din zona respectivă;
  • populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu;

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea