Ordinul stabileşte criteriile pentru carantinarea sau izolarea persoanelor, după caz, precum şi pentru carantinarea zonală. Acesta a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Cazurile în care va fi impusă carantina

Conform documentului, se va impune carantina pentru persoanele care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 și cei care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP, în condiţiile legii.

Carantina se va realiza, după caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţii special desemnate de către autorităţile competente.

Ce obligație are medicul curant

Medicul curant sau organele de control recomandă carantina. Medicul curant are obligaţia de a informa în termen de maxim 2 ore Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care confirmă sau infirmă măsura carantinării persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, prevede ordinul.

De asemenea, reprezentantul DSP emite o decizie administrativă privind carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medicul curant.

În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcţiei de sănătate publică prin care se confirmă sau se infirmă măsura carantinei recomandată în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauza nu poate părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină sau, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, se mai arată în document.

Condiţiile în care se va realiza carantinarea zonală

Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu noul coronavirus în vederea instituirii carantinei zonale sunt:

  • trend crescător pentru ultimele 14 zile;
  • rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la 1.000 de locuitori);
  • ponderea majoritară a cazurilor de infecţie în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi medicale);
  • ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului;
  • personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu cazurile confirmate;
  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie;
  • gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile COVID cât şi pe ATI (mai mare de 90%) cu pacienţi din zona respectivă;
  • populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu;

Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Propunerea de ridicare a măsurii se face pe baza analizei situaţiei epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP şi, în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU. Decizia de ridicare a carantinei se face prin ordin al şefului DSU, în baza hotărârii CJSU.

Cum se instituie izolarea

Izolarea se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 ore, stipulează actul normativ.

Pentru persoanele care au fost externate sau au refuzat internarea în luna iulie, unităţile sanitare şi serviciile de ambulanţă judeţene, respectiv Serviciul de ambulanţă Bucureşti şi Ilfov, sub coordonarea DSP judeţene/a municipiului Bucureşti realizează, în regim de urgenţă, identificarea acestora, pe baza foilor de observaţie, a fişelor de solicitare a ambulanţelor, buletinelor de analiză RT-PCR eliberate de laboratoarele autorizate, precum şi oricăror alte informaţii medicale care confirmă infectarea cu virusul SARS-CoV-2, precum şi evaluarea clinică şi paraclinică a acestora, în vederea instituirii măsurilor care se impun pentru limitarea răspândirii în comunitate a bolii, prevede ordinul ministrului Sănătăţii.

Sursă foto: INQUAM George Calin