Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a dat detalii despre ceea ce ar putea să urmeze din cauza numărului mare de infectări cu Covid-19. El a susținut că, că începând de marți, dacă legislația va permite, se va trece la izolarea și carantinarea zonelor în care se constată o creștere masivă a numărului de cazuri sau o transmitere comunitară.

Potrivit ministrului, în baza protocoalelor de evaluare a zonelor de risc se vor aplica restricțiile localităților cu număr mare de cazuri de Covid-19, imediat ce legislația va permite acest lucru, adică de marți.

„În măsura în care situația o impune, luăm în calcul izolarea și carantinarea unor zone, așa cum s-a întâmplat la Suceava, dacă vom avea o creștere masivă a cazurilor noi sau o transmirere comunitară. Noi avem anumite criterii în funcție de care decidem carantinarea anumitor zone sau a anumitor orașe, dacă situația o va impune și legislația ne va ajuta, de marți încolo, atunci vom face și acest lucru”, a declarat Nelu Tătaru.

Decizia care lovește puternic în patronii de terase

De altfel, ministrul a spus că ar putea fi reintroduse anumite restricţii pentru funcţionarea teraselor, în funcţie de evoluţia numărului de cazuri de coronavirus. Nelu Tătaru a declarat că măsurile de relaxare introduse după starea de urgenţă au fost agreate şi de patronatele din sectorul HoReCa, iar proprietarii teraselor ar trebui să le respecte.

„În funcţie de evoluţie, vor fi şi anumite restricţii. Noi nu vrem să fie restricţii. Noi vrem ca toată lumea să conştientizeze şi să respecte acele norme.

Când am făcut acele măsuri de relaxare, le-am făcut însoţite şi de un ordon de ministru, comun cu ministrul de resort, care prevedeau şi acele norme de funcţionare şi desfăşurare.

Toată lumea şi le-a asumat, inclusiv acei agenţi economici care deschid în acel sens afacerile, dar rămâne să le şi respecte. În condiţiile în care nu vor fi respectate, vor fi şi controale mai înteţite în următoarea perioadă”, a fost răspunsul oferit de Nelu Tătaru.