Cum putem să ieșim din criza COVID? Nelu Tătaru dezbate subiectul

Nelu Tătaru a punctat faptul că ieșirea din actuala criză COVID „trebuie să ne preocupe acum și să ne facă să identificăm soluții urgente, cu aplicare imediată.”

„Vremurile acestea, atât de complicate, cer, mai mult ca oricând, dialog. Crizele pot fi depășite doar printr-o comunicare constructivă. Astăzi, 3 noiembrie, am participat împreună cu reprezentanții Comisiilor pentru sănătate din Camera Deputaților și Senat la o întrevedere cu o delegaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul căreia au fost discutate recomandările OMS pentru ieşirea din criza provocată de COVID-19.

Am văzut în timp real și în prima linie, ca medic, efectele devastatoare ale acestei pandemii asupra pacienților…fie că vorbim despre cei infectați cu SARS-CoV-2, dar mai ales despre cei ce suferă de alte afecțiuni și care au nevoie acută de diagnostic și tratament.

Nevoia imediată a oamenilor este să se acționeze cu rapiditate și centrat pe suferința fiecăruia. Dincolo de orice dezbateri, este foarte important să adaptăm zona medicală la particularitățile societății românești. Ceea ce era valabil anul trecut nu mai este valabil acum!

Cum ieșim din această situație limită, astfel încât să nu mai existe atâta suferință și pierderi de vieți omenești? Asta e ceea ce trebuie să ne preocupe acum și să ne facă să identificăm soluții urgente, cu aplicare imediată.

Această pandemie este o lecție care ne va schimba pentru totdeauna percepția asupra a tot ce înseamnă sănătate publică și tocmai din acest motiv trebuie să avem grijă să nu ne mai întoarcem în fazele de început, cele în care cautam „soluții” cu lumina stinsă. Acum avem soluția, iar aceea se numește vaccin și prevenție!”, a scris Nelu Tataru pe Facebook.

Bilanţ COVID-19, 3 noiembrie

Mesajul specialistului a fost transmis în contextul în care până astăzi, 3 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.676.293 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 8.785 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.196 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 149 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.313 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 49.115 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.