Noul guvern s-a confruntat cu serioase probleme de ordin economic – inflaţia a crescut cu 30 de procente, iar 20% din populaţia adultă de sex masculin nu avea slujbă. Ca o consecinţă firească a acestei situaţii, s-a estimat că 15% din copii sufereau de malnutriţie.

Salvador Allende a dispus creşterea salariilor cu aproximativ 40% şi a interzis creşterea preţurilor. Industria de cupru a fost naţionalizată şi au fost restabilite relaţiile diplomatice cu R.D. Germană, Cuba şi China.
A fost înlăturat de la putere la 11 septembrie 1973, în urma unui puci militar.

Salvador Allende a murit în timpul luptelor desfăşurate în palatul prezidenţial. La conducerea statului a urmat generalul Augusto Pinochet.

Născut la 26 iulie 1908, Salvador Allende a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi s-a implicat în politică încă din anii studenţiei, devenind unul dintre liderii mişcării studenţeşti în lupta împotriva regimului.

La vârsta de 16 ani s-a înscris voluntar în regimentul de cavalerie Coraceros din Vina del Mar.

Ales de colegii săi preşedinte al Centrului de Medicină şi apoi vicepreşedinte al Federaţiei Studenţilor, a participat, în 1931, la acţiunile care au dus la căderea guvernului Carlos Ibanez.

După o scurtă perioadă de arest, a reluat lupta pentru revendicări sociale, iar în 1932 a fost arestat din nou şi judecat la Valparaiso de Curtea Marţială.

A fost achitat şi, în 1933, s-a numărat printre fondatorii Partidului Socialist Chilian.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric