Conform BMW, primele modificări vizibile sunt noile faruri LED, „care conferă automobilului o imagine unică şi o prezenţă deosebit de puternică”. Gama de sisteme de propulsie – noi sau optimizate -, care include cel mai puternic motor diesel cu şase cilindri şi cea de-a doua generaţie BMW ActiveHybrid 7, stabilesc noi standarde privind performanţele şi eficienţa. Lista de motoare este deschisă de noul 730d care oferă acum 258 cp (190 kW) şi asigură o acceleraţie de numai 6,1 secunde la 100 km/h în contextul unor emisii de numai 148g CO2 per km (5,6 litri consum mixt conform standardelor UE).
În afara farurilor, capitolul modificări de design include o nouă grilă a radiatorului care are acum nouă bare în loc de 12. Spaţiile mai mari de aerisire astfel create inspiră mai multă putere. Şi bara faţă a fost revizuită pentru a accentua suplimentar lăţimea automobilului şi vine cu o nouă prezentare a farurilor ceaţă. Semnalizatoarele integrate în secţiunea inferioară a oglinzilor retrovizoare sunt printre trăsăturile distinctive vizibile din lateral. Spatele puternic cizelat beneficiază de o bandă cromată care conectează cele două reflectoare înguste din bara spate pentru o notă suplimentară de eleganţă. În interior, scaunele îmbrăcate în piele au un design nou și oferă un suport lateral crescut şi confort pentru călătoriile lungi. Au fost luate și o serie de măsuri pentru reducerea nivelului de zgomot perceput în habitaclu, de la optimizări aerodinamice, până la îmbunătăţirea suplimentară a izolaţiei fonice. Pentru pasagerii care călătoresc în spate sunt disponibile opţional, în locul banchetei, şi scaune individuale care permit reglaje extinse. Pachetul Rear Seat Entertainment vine cu un plus de rafinament cu noile monitoare flatscreen de 9,2 ţoli (23,37 cm). Noul sistem de sonorizare Bang & Olufsen High End Surround, cu o putere de 1.200 watt, furnizează o calitate acustică ireproşabilă. Cele 16 difuzoare includ un difuzor central iluminat, care se retrage aproape complet în panoul central.
La noul BMW Seria 7, afişajul multifuncţional al instrumentelor, aflat în spatele volanului, este conceput prin utilizarea extinsă a tehnologiei black-panel și deschide un spectru complet nou al opţiunilor de afişare prin monitorul de 26,04 cm. Acum, instrumentele sunt prezentate prin intermediul diferitelor culori şi grafice în funcţie de modul de condus selectat prin Driving Experience Control. Display-ul iDrive, aflat în centrul panoului de instrumente, beneficiază şi el de îmbunătăţiri vizuale şi tehnologice și suportă animaţii şi imagini 3D. Noua generaţie iDrive, păstrează logica sistemului anterior în ceea ce priveşte organizarea meniurilor. Suplimentar, este introdus un nou meniu contextual care permite selecţii rapide.
Cel mai puternic diesel cu șase cilindri în linie din lume
Modelul dispune de motoare noi sau complet revizuite cu un nivel redus ale emisiilor. Puterea este transferată către roţile propulsoare prin intermediul unei transmisii inteligente, automată cu opt trepte, disponibilă standard. Tehnologii precum funcţia Auto Start-Stop, generarea energiei la frânare, a doua generaţie a comutatorului Driving Experience Control cu mod ECO PRO, precum şi funcţia de coasting (rulare liberă) asigură o reducere suplimentară a consumului.
Alături de vârful de gamă BMW 760i, cu motor cu 12 cilindri în V, clienţii pot opta pentru noul motor cu şase cilindri dispuşi în linie, aflat în echiparea modelului BMW 740i, şi propulsorul V8 pe benzină, variantă revizuită, BMW 750i. Motoarele diesel cu şase cilindri BMW 730d şi BMW 740d oferă conducătorului combinaţia dintre puterea crescută şi nivelul mai mic al consumului. Debutează şi noul BMW 750d xDrive. Sub capotă se află cel mai puternic motor diesel din lume cu şase cilindri dispuşi în linie. Completarea gamei se face cu cea de-a doua generaţie BMW ActiveHybrid 7, cu noul motor cu şase cilindri în linie şi emisii reduse semnificativ.
Şasiul a fost supus unor serii extinse de modificări prin care confortul călătoriei cu BMW Seria 7 Sedan a primit îmbunătăţiri importante. În completarea reglajului optimizat al şasiului – cu lagăre de cauciuc modificate şi amortizoare noi – şi a suspensiei pneumatice cu autonivelare pe puntea spate vine Electric Power Steering (servodirecţia electrică), disponibilă standard. Sistemele de avangardă pentru control electronic – şi ele cu software actualizat – contribuie la îmbunătăţirea atributelor pe care BMW Seria 7 Sedan le oferă pe distanţe lungi şi la asigurarea unei călătorii mai plăcute cu noua ediţie a automobilului – ca dinamică şi confort. Interfaţa de date ultra-rapidă FlexRay, asigură un control optim al tuturor sistemelor de pe automobil prin sistemul Integrated Chassis Management (ICM). De la ABS şi sistemul de control al stabilităţii (DSC), până la sistemul inteligent de tracţiune integrală xDrive, direcţia adaptivă integrală sau răspunsul amortizoarelor, toate funcţionează împreună pentru un răspuns optim şi asigurarea dinamicii şi confortului la rulare.