Mircea Geoană a lansat un mesaj dur pentru Vladimir Putin. Secretarul general adjunct al NATO a participat luni, 23 august, la Kiev, la Summitul inaugural al Platformei Crimeei. Geoană a subliniat că NATO este alături de Ucraina și a solicitat Rusiei să restituie controlul peninsulei Crimeea.

Avertismentul lui Geoană pentru Vladimir Putin

„Crimeea este teritoriul Ucrainei”, a spus Mircea Geoană adăugând că situația de securitate din Crimeea, estul Ucrainei și Marea Neagră și Azov afectează NATO și comunitatea internațională. Geoană a reiterat sprijinul NATO pentru libertatea și independența întregii Ucraine. El a subliniat, de asemenea, puternicul sprijin practic al Alianței pentru Ucraina, inclusiv prin exerciții comune, instruire și finanțare.

„Am participat astăzi, la invitația președintelui Zelensky, la sesiunea inaugurală a Summit-ului Platformei Crimeea – o inițiativă importantă pentru securitatea regiunii Mării Negre. NATO continuă să susțină integritatea teritorială și suverantitatea Ucrainei și rămâne alături de poporul ucranian în fața acțiunilor destabilizatoare ale Federație Ruse. Crimeea este teritoriu ucranian și nu vom recunoaște anexarea ilegală a acesteia de către Rusia”, a declarat Mircea Geoană.

Ucraina vrea Crimeea înapoi

Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase încă din luna februarie că în vara acestui an va organiza summit-ul internațional „Platforma Crimeea”, pentru a obține sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un „nonsens”.

Preşedintele ucrainean a semnat și un decret prin care a creat „Platforma Crimeea”, un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu, și au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

Harta Europei a fost schimbată la 18 martie 2014 cu o singură semnătură. Președintele Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devenea parte a Federaţiei Ruse, la finalul unui discurs de o oră, urmărit cu sufletul la gură de întreaga lume. Liderul de la Kremlin nu a arătat nicio emoţie la gândul că a intrat în conflict cu Occidentul.

Sursă foto: Dreamstime