În prezent, proiectul Nabucco rămâne cea mai solidă propunere pentru creşterea diversificării aprovizionării, atât pentru Turcia cât şi pentru ţările din Europa, a afirmat Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Gas Pipeline International.

"În momentul de faţă luăm în calcul diferite scenarii pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru furnizori şi transportatori. Conceptul Nabucco, respectiv conducta care pleacă de la granita estică a Turciei către Baumgarten în Austria, continuă să rămână opţiunea preferată, deoarece reprezintă o soluţie comprehensivă pentru toate părţile implicate. Negocierile dintre acţionarii noştri şi consorţiul Shah Deniz sunt în derulare, o decizie finală nefiind încă luată. Din acest motiv nu dorim sa comentăm speculaţiile", a afirmat acesta.

Situația se complică

Această declaraţie vine după o afirmaţie a ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, potrivit căruia gazodcutul TANAP (Conducta Trans Anatoliană) va permite Nabucco să cumpere gaze de la graniţa turco-bulgară.

Proiectul TANAP, la care participă TPAO şi Botaş din Turcia şi SOCAR din Azerbaidjan, vrea să aducă 21 miliarde metri cubi de gaze natural pe an din Shah Deniz în Europa, potrivit Bloomberg. Costul se ridică la aproape şapte miliarde de dolari, iar termenul de finalizare este 2017.
Alte proiecte care se bat pentru rezervele de gaze din Azerbaidjan sunt TAP (Trans Adriatic Pipeline, unde sunt parteneri Statoil din Norvegia, EGL din Elveția și E.ON din Germania) și ITGI (Interconnection Turkey Greece-Italy). Ambele proiecte au însă o capacitate mai redusă de transport, de circa 10 miliarde metri cubi anual. În cazul TAP, există o opțiune de dublare a capacității de transport, până la 20 miliarde metri cubi anual.
Citește și: Bulgaria: Rămânem în South Stream, este un proiect promiţător Financial Times: "Flacăra de veghe" a proiectului Nabucco de abia mai pâlpâie