Președintele Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu câteva zile că este aproape hotărât să convoace un referendum pe Justiție la finalul lunii mai, în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

Înainte de a lua o decizie finală se pare că Iohannis dorește să se consulte și cu o parte a societății civile, după cum a anunțat astăzi Elena Calistru, unul dintre liderii organizației Funcky Citizen.

Aceasta a scris pe pagina sa de Facebook că a „primit (și acceptat) o invitație de a participa la consultările Președintelui cu o parte din organizațiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție”.

Calistru anunță că discuția va avea loc marți la Cotroceni și își întreabă fanii de la Facebook ce părere au despre referendumul propus de Iohannis. „Se întâmplă marți, la Cotroceni. Așa că am nevoie de inteligența voastră colectivă – voi cum simțiți acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?”,a scris calistru.

Amintim faptul că acest referendum a devenit în ultimele zile un nou motiv de tensiune între președinte și principalul partid de guvernământ, liderii PSD anunțând că se gândesc la rândul lor să convoace un plebiscit popular pe tema suspendării președintelui.

De asemenea, amintim faptul că Iohannis a mai convocat aceeași parte a societății civile și după tragedia de la Colectiv și demisia Guvernului Ponta, iar la finalul discuțiilor s-a promovat ideea unei curațiri a clasei politice. În urma dezbaterilor din acea perioadă, toamna anului 2015, a luat naștere Guvernul Dacian Cioloș, care a reformat atât de bine clasa politică încât după numai un an PSD-ul lui Liviu Dragnea a câștigat alegerile cu un scor record.