A început vaccinarea primilor locuitori ai Moscovei în cadrul testării vaccinului împotriva coronavirusului, desfăşurată înaintea înregistrării preparatului, a anunţat adjunctul primarului Moscovei pe probleme de dezvoltare socială, Anastasia Rakova, potrivit Ria Novosti.

“Acest lucru ne va permite să ne apropiem de momentul în care vaccinul va fi accesibil pentru fiecare din noi. Astăzi au fost vaccinaţi primii locuitori ai capitalei ruse participanţi la testare”, a declarat Rakova.

Conducerea Moscovei şi Centrul naţional de cercetare Gamalei invită locuitorii Moscovei să participe la experiment. Vaccinarea este gratuită şi sunt necesari 40.000 de voluntari.

“Numărul doritorilor să se vaccineze creşte de la o zi la alta. Până acum s-au înregistrat 35.000 de locuitori pentru a se vaccina. În prezent, vaccinarea anticoronavirus se poate face în şase instituţii medicale, dar în scurt timp numărul acestora va creşte până la 20”, a conchis Anastasia Rakova.

Vaccinul dezvoltat de ruşi împotriva COVID-19 ar putea fi eficient, potrivit unei reviste medicale britanice de prestigiu

Revista medicală britanică The Lancet a publicat, în urmă cu o săptămână, un studiu preliminar referitor la vaccinul Sputnik-V, aflat în curs de dezvoltare în Rusia împotriva COVID-19. Studiul relevă faptul că acest vaccin a declanşat o reacţie imunitară în rândul tuturor voluntarilor care au participat la studii clinice în faze incipiente şi nu a cauzat efecte indezirabile grave. Guvernul rus afirma acelaşi lucru cu o lună în urmă, fără însă a publica datele aferente acestor cercetări, transmit AFP şi Reuters.

Aceste rezultate nu dovedesc deocamdată că vaccinul rusesc asigură o protecţie eficientă împotriva infectării cu noul coronavirus, aspect ce va trebui să fie demonstrat prin studii mai ample, au subliniat experţii în medicină.

Pe 11 august, autorităţile din Rusia au anunţat intrarea vaccinului lor potenţial în ultima fază, cea de-a treia, a studiilor clinice şi intenţia lor de a îl omologa încă din luna septembrie, fără să mai aştepte rezultatele furnizate de faza finală a acestor teste, care sunt realizate „pe mai multe mii de persoane”.

Vaccinul Sputnik-V – denumit astfel pentru a aduce un omagiu primului satelit artificial din lume, lansat de fosta U.R.S.S. – se bazează pe doi compuşi diferiţi, administraţi prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, detaliază articolul publicat vineri în revista britanică The Lancet.

Este vorba despre vaccinuri „cu vector viral”: ele utilizează ca suport două adenovirusuri umane (familie de virusuri comune), transformate şi adaptate pentru a combate maladia COVID-19.

Două teste de mică amploare, realizate cu două formule diferite ale vaccinului Sputnik-V, au fost efectuate pe un eşantion total de 76 de voluntari adulţi care aveau o stare de sănătate bună. Autorii testelor au ajuns la concluzia că fiecare dintre cele două componente ale vaccinului nu a cauzat „efecte indezirabile grave” şi că administrarea succesivă a celor doi compuşi „determină sinteza de anticorpi” pentru 100% dintre participanţi, scrie Agerpres.

Cele două studii au fost realizate între 18 iunie şi 3 august de cercetători de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării din Rusia şi au fost finanţate de Ministerul rus al Sănătăţii.