Moscova ar putea introduce noi restricții: Capitala Federației Ruse se așteaptă să înregistreze cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice, de la debutul pandemiei.

În ciuda faptului că vaccinul Sputnik V a fost pus pe scară largă la dispoziția populației, campania de vaccinare trenează în Rusia.

Moscova ar putea introduce noi restricții. Pandemia scapă iar de sub control

Moscova se confruntă cu o nouă variantă a Covid-19, mai agresivă şi mai contagioasă, iar situaţia se deteriorează rapid, a declarat joi primarul oraşului, Serghei Sobianin.

Capitala rusă a raportat duminică 7.704 de noi infecţii, cel mai mare număr zilnic după 24 decembrie. Autorităţile au confirmat 14.723 de cazuri la nivel naţional, cel mai mare total zilnic după 13 februarie.

Primarul Sobianin a declarat că numărul cazurilor de vineri va fi mai mare de 9.000, ceea ce va fi cel mai mare înregistrat la Moscova de la debutul pandemiei.

Până la începutul lunii iunie, numărul infecţiilor noi zilnice a fost în mare parte de sub 3.000 timp de luni de zile.

„A venit o nouă mutaţie, o nouă tulpină este activă. Este mai agresivă, este mai greu de recuperat, se răspândeşte mai repede. Este mult mai probabil să pătrundă în sistemul imunitar al unei persoane”, a spus Sobianin, potrivit agenţiei de ştiri RIA.

”Această dinamică este destul de neaşteptată”

El a făcut remarca în timp ce a întâlnit oameni care lucrează în industria restaurantelor din Moscova.

În comentarii separate la o şedinţă guvernamentală difuzată la televiziune, Sobianin a spus că oraşul îşi măreşte rapid numărul de paturi de spital pentru a trata un posibil aflux de pacienţi cu Covid-19.

În prezent există suficiente paturi disponibile, a spus el.

”Această dinamică este destul de neaşteptată, dat fiind faptul că peste 60% dintre moscoviţi fie au fost deja bolnavi, fie au fost vaccinaţi – este un segment mare al populaţiei … Desigur, nu ne aşteptam la o creştere (a cazurilor), ci la o scădere „, a spus Sobianin, potrivit news.ro.

Şeful autorităţii de supraveghere a sănătăţii consumatorilor, care a participat şi el la întâlnire, a declarat că numărul cazurilor de coronavirus atribuite variantei Delta, care a fost identificată pentru prima dată în India, creşte semnificativ în întreaga ţară.

Progres lent al programului de vaccinare

Sobianin nu a spus la ce variantă se referise. El nu a anunţat nicio restricţie nouă pentru a contracara epidemia, dar a spus că ar putea fi luate astfel de măsuri.

„Suntem foarte aproape de decizii mai stricte – temporare, dar mai stricte – în ceea ce priveşte restricţiile„, a spus Sobianin în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii afacerilor din sectorul restaurantelor.

Kremlinul şi-a exprimat consternarea faţă de progresul lent al programului de vaccinare al Rusiei, în pofida faptului că Rusia a pus la dispoziţie vaccinuri Sputnik pe scară largă pentru locuitorii Moscovei, în decembrie.

Autorităţile de la Moscova au ordonat miercuri lucrătorilor cu funcţii publice să se vaccineze împotriva Covid-19.

Sobianin a declarat că numărul persoanelor care s-au înscris la vaccinare s-a triplat joi şi că se aşteptă ca creşterea numărului de cazuri de Covid-19 să stimuleze în continuare cererea.