Compania de servicii imobiliare cu capital grec More Real Estate Services a semnat ieri un contract  cu ATE Bank România ce prevede oferirea de servicii de consultanţă de natură imobiliară şi de asemenea consultanţă pentru a preveni eventuale probleme care pot apărea  în ceea ce priveşte împrumuturile garantate de proprietăţi imobiliare.

„Portofoliul băncii, din câte ştiu eu, este foarte bine structurat şi nu are probleme azi şi oricum valoarea acestuia este mică, de ordinal zecilor de milioane de euro. Misiunea noastră va fi să asistăm banca astfel încât să rămână în continuare sănătoasă. Pentru alte bănci cu o expunere mai mare şi cu alte tipuri de probleme de natură imobiliară, putem găsi soluţii pentru a le rezolva sau preîntâmpina, incluzând aici şi creditele neperformante” a declarat Ilias Papageorgiadis, CEO-ul companiei.

Potrivit acestuia, băncile nu au avut până acum nevoie de asemenea servicii, însă odată ce creditele neperformante se adâncesc în probleme, ele devin indispensabile.

Momentul oportun pentru investiţii

Papageorgiadis estimează că anul acesta piaţa imobiliară va atinge punctul maxim de scădere, moment ce ar trebui privit ca o oportunitate din partea investitorilor.

„Chiar dacă băncile resping 97 din 100 de proiecte pe care le propui, sunt totuşi şanse de a obţine finanţare, iar momentul este unul propice. Circa 10% din piaţă este formată din proprietăţi cu preţuri bune. Este bine să investeşti în proprietăţi generatoare de venituri, pentru că un randament de 7-10% obţinut în cazul unei investiţii imobiliare este mult mai bun decât ce poţi obţine printr-un depozit bancar, unde dobânda este de 3,5-4%“, a menţionat Ilias Papageorgiadis.

El a mai spus că piaţa imobiliară a scăzut anul trecut, în funcţie de sector, între 30% şi 90%, iar preţurile au cunoscut o depreciere cuprinsă între 40 şi 60%. Pentru acest an, el consideră că vor mai putea fi aplicate ajustări de maxim 10% la preţurile realiste.

Un plafon mărit pentru „Prima Casă“ ar putea reduce cererea

În ce priveşte piaţa rezidenţială, acesta consideră că o creştere a plafonului maxim garantat în cazul programului „Prima Casă“ la 80.000 de euro va determina proprietarii să ridice preţurile în jurul acestei valori, la fel cum s-a întâmplat şi cu pragul de 60.000 euro, însă piaţa nu se va ralia pentru că nu este suficientă cerere pe acest segment.

„Noua versiune a programului va stimula cererea, dar va implica şi multe riscuri ascunse cauzatoare de probleme. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2009, mulţi sunt pregătiţi să ridice preţurile la noile standarde, fără să îi intereseze dacă există cerere sau nu pentru acestea. Nu sunt mulţi cu salarii de 3.000 de euro pe lună care să îşi permită un credit de 100.000 euro“, a subliniat CEO-ul More Real Estate.

Afaceri de 4,5 mil. lei în 2009

Compania a anunţat în septembrie anul trecut că poartă negocieri cu cinci investitori străini, care dispun de un capital total de 200 mil. euro, şi care sunt dispuşi să investească în România. More Real Estate a intermediat anul trecut două tranzacţii realizate de un fond de investiţii din Europa, care se afla pe această listă, şi care au implicat investiţii totale de 15 mil. euro. Prima proprietate, o clădire închiriată din afara Capitalei, a fost achiziţionată pentru 10 mil. euro, iar a doua, o clădire goală din Bucureşti, a fost cumpărat la un preţ de 5 mil. euro.

More Real Estate a realizat în 2009 un profit net de 1,5 mil. lei, faţă de 2008 când compania a fost pe pierderi şi o cifră de afaceri de 4,5 mil. lei, faţă de 2 mil. lei în 2008.

„Pentru acest an ţintim acelaşi nivel al afacerilor, însă sperăm la un profit mai mare cu 10%. Ne-am extins serviciile şi pe zona de energie din perspectivă imobiliară, adică încercăm să găsim proprietăţi pentru investitori în energie“, a încheiat Papageorgiadis

More Real Estate Services este prezentă pe piaţa românească din 2004 cu activităţi de consultanţă şi brokeraj imobiliar.

Ilias Papageorgiadis deţine 70% din acţiuniule firmei, potrivit datelor transmise Registrului Comerţului, diferenţa fiind deţinută de altă persoană cu cetăţenie greacă, Grigorios Papageorgiadis.