Monica Tatoiu, scoasă din sărite de limitarea banilor cash

Monica Tatoiu nu este de acord cu măsura Guvernului care prevede limitarea plăților cu bani cash. Ea urmează să intre în vigoare miercuri, 1 noiembrie 2023. Drept urmare, românii nu vor mai putea să cumpere obiecte scumpe cu bani cash. Monica Tatoiu și-a spus răspicat opinia pe acest subiect.

Femeia de afaceri a declarat că, în ciuda faptului că are un doctorat în matematică, plata cu cardul îi provoacă mari dureri de cap. Ea se mai întreabă și ce se va întâmpla cu românii care nu dețin carduri. Potrivit Monicăi Tatoiu, legea are și alte numeroase lacune, ea consideră că guvernanții nu au luat în considerare anumite detalii importante.

Ea se întreabă și ce se va întâmpla în piețele din țară, unde nu se plătește cu cardul.

„Hoțul strigă hoțul! Nu o să reușească să facă nimic pentru că românul decât ăștia care stau în birouri și vor ei să facă niște reguli. Cât de idiot poți să fii să vrei să scoți cash-ul. Imaginați-vă cade curentul, eu sunt la piață am coșul plin, să presupunem că e o pană, nu este conexiune, ce facem? Doamna nu vinde eu nu pot să cumpăr. Nu se poate! În piață nu vii să plătești cu cardul. Lasă-i și pe ăștia să câștige cum câștigi tu la toate părăndărăturile. Nu vor să recunoască. Ei vor să stârpească corupția…”, spune Tatoiu.

Ea povestește despre problemele pe care le are atunci când trebuie să plătească cu cardul.

„Eu care am doctoratul în matematică dacă nu e fiul meu lângă mine, eu sunt țoapă tehnică, apăs pe butonul roșu. Aia din birouri cum pot să nu gândească, când îți vine ală să îți lucreze în grădină îi dai bani pe card, nu se poate. Ei nu sunt în stare să colecteze TVA-ul și vor să colecteze de la mine? Să fim serioși”, a declarat Monica Tatoiu, pentru România TV.

Vânzătorii din piață sunt de acord cu femeia de afaceri

O comerciantă dintr-o piață din București a povestit că vede zi de zi oameni în vârstă care nu s-ar descurca să plătească fără bani cash.

„Nu putem să trăim numai cu banii de pe card pentru că sunt oameni care abia se descurcă cu banul”, a spus comercianta, potrivit sursei citate.

Din 1 noiembrie, românii vor fi obligați prin lege să respecte un anumit plafon, în caz contrar îi pândesc amenzi uriașe.

Pe scurt, noua lege prevede că achitările în numerar pot fi efectuate doar până la suma de 1.000 de lei. Pentru sumele care depășesc această limită, plățile trebuie făcute cu cardul sau prin tranzacții bancare.

În cazul tranzacțiilor între o persoană juridică și o persoană fizică, suma maximă pentru încasări și plăți este de 5.000 de lei.

Totodată, casieriile vor putea încasa zilnic bani cash în valoare totală de maximum 50.000 lei.

Acestă măsură este controversată dat fiind că 40% dintre români nu dețin carduri bancare.