Donald Tusk a vorbit fără greşeală în limba română timp de minute bine, smulgând aplauze de la cei prezenţi. Discursul a fost presărat cu elogii la adresa României şi a unor personalităţi din România, cu citate din oameni de cultură români. Vorbind într-o română cursivă, Tusk a spus în aplauzele sălii că prima mașină din familia sa a fost o Dacia 1300, deținută chiar de socrul său. Tusk a citat, printre alţii, din Emil Cioran, Nichita Stănescu, Andrei Pleşu sau Mircea Eliade. Acesta a făcut trimitere la marile performanţe ale sportului românesc, la Nadia Comăneci şi Helmut Duckadam. și a ținut o pledoarie incredibilă pentru statul de drept și valorile europene.

”Fac apel la români să apere libertatea, integritate, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși! Vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Tusk. ”Fac apel la români să apere fundamentele civilizației noastre europene”, a mai spus președintele Consiliului European.

”Sunt convins că veți interpreta o adevărată Rapsodie română. Sper că veți acționa în spiritul proverbului „Omul sfințește locul“. Sper că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. Respectarea regulilor și atașamentul față de principii sunt esențiale. Celor care fac eforturi de a apăra valorile europene le spun: Continuați și luptați!”, a adăgat Tusk, potrivit digi24.ro.

”Mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii români, precum Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Andrei Pleșu, Tristan Tzara, ca si sportivii precum Nadia Comăneci”, a adăugat liderul european.

Tusk a respins și tentația suveranismului și a vorbit despre nevoia unei Europe puternice.

Tusk a menţionat inclusiv că prima maşină din familia sa a fost o Dacia 1300, iar acum, socrul fiului său conduce o Dacia Duster.