“Am făcut o verificare a modului de pregătire a zilei votului. M-am interesat de situaţia legată de transmiterea materialelor necesare pentru exercitarea votului, de la prefecturi spre primării şi de la primării spre birourile electorale ale secţiilor de votare.

Procesul este în curs, aproape de finalizare, şi de asemenea am urmărit dispozitivul forţelor de ordine care să asigure paza secţiilor de votare, care asigură ordinea publică şi derularea în cele mai bune condiţii a procesului de votare”, a spus premierul Ludovic Orban.

A fost verificată situația legată de materialele de protecție

“M-am interesat cu privire la derularea procedurii, sunt în curs procedurile de solicitare a urnei mobile, de transmitere către birourile electorale ale secţiei de votare a cererilor de urnă mobilă.

Acest proces se încheie la ora 20,00, imediat ce se încheie, sunt centralizate datele, astfel încât să se cunoască foarte clar adresele la care să se deplaseze echipele care permit exercitarea dreptului de vot pentru persoane bolnave, persoane izolate, persoane carantinate”, a mai declarat premierul.

Procesul de votare va fi sigur

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au anunțat că românii pot merge la vot fără să le fie frică de contaminarea cu coronavirus.

Vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a reiterat că românii nu vor fi afectați de pandemia de coronavirus atunci când merg la secțiile de votare dacă vor respecta măsurile de protecție, repectiv dacă vor purta masca de protecție și dacă vor respecta distanțarea socială.

”Dacă se respectă regulile prevăzută în interior, la așteptare, în deplasare spre secțiile de vot și oamenii înțeleg nu văd un risc suplimentar, decât că vor fi oameni la vot.

Să nu mai apară întruniri ca la alegerile locale, trebuie evitate la maxim și să nu aibă loc, ca să prevenim o infectare în masă a unor persoane care participă la astfel de activități.”, a spus Raed Arafat.

Acesta a mai precizat că oamenii care se află în localitățile carantinate au voie să meargă la secțiile de votare fără declarația pe proprie răspundere. Secretarul de stat a precizat că românii aflați în această situație pot merge la vot în intervalul 6 decembrie, ora 05:00 – 7 decembrie, ora 01:00.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin