De decizia pe care o va lua PSD la Congresul din 3 august depinde soarta PSD. Acest punct de vedere a fost exprimat de sociologul Marius Pieleanu care a susținut, la Antena 3, că există posibilitatea ca cei din PSD să aleagă pentru Cotroceni o altă persoană decât cea indicată pe primul loc în sondajele care măsoară popularitatea și intenția de vot a cetățenilor.

„Este posibil să îl aleagă pe cel de pe poziția numărul doi din sondaj, însă este absolut imposibil și ar fi o greșeală dacă ar da un nume care este situat pe alte poziții în sondaj. Ar fi o greșeală fatală. PSD dacă nu reușește să se ducă în turul doi, mi-e teamă că va intra într-o implozie pe care nu o va putea controla nimeni”, a fost părerea exprimată de Pieleanu.

El a susținut că există o dificultate în identificarea celei mai bune soluții pentru care PSD  să-și asigure trecerea în turul doi.

„Sunt mai mulți prezidențiabili care și-au manifestat dorința. Printre ei se află și Șerban Nicolae, Gabriela Firea, Mihai Fifor, domnul Tăriceanu ca o posibilitate de alianță. PSD are avea ce să aleagă”, a adăugat Marius Pieleanu