Acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, KazMunaiGaz, ar trebui să lanseze, săptămâna aceasta, oferta publică de preluare. Investitorii minoritari încearcă să negocieze.

Cel mai important eveniment de pe piaţa de capital de săptămâna aceasta este oferta publică de preluare din partea KazMunaiGaz pentru pachetul minoritar de acţiuni de la Rompetrol Rafinare (simbol RRC). În cazul în care conducerea RRC nu va mai amâna lansarea ofertei, pe 7 octombrie, va trimite către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) proiectul de ofertă.

Înainte de lansarea ofertei însă, a apărut o nouă cerere din partea acţionarilor minoritari. Astfel, conform raportului RRC, un grup de nouă acţionari minoritari, care împreună deţin un pachet de 5,06% din acţiunile companiei, au cerut convocarea unei noi Adunări Generale Ordinare a acţionarilor care să includă pe ordinea de zi şi alegerea unui nou consiliu de administraţie, prin metoda votului cumulativ, şi alegerea unui nou auditor financiar.

Tentativă de negociere?

„Investitorii susţin în comunicatul transmis instituţiilor pieţei de capital că această solicitare este determinată de suspiciunile existente cu privire la relaţiile dintre societate şi grupul acţionarului majoritar“, spune Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest. Cu alte cuvinte, acţionarii minoritari reclamă posibilitatea ca profiturile companiei să fie sifonate către societăţi partenere ale majoritarilor, menţinând RRC pe pierdere. Rompetrol Rafinare a înregistrat în ultimii ani o cifră de afaceri şi venituri în creştere, anul trecut reuşind şi un rezultat operaţional pozitiv. Profitul însă a lipsit cu desăvârşire, pierderea din 2008 fiind de 465 milioane lei, iar cea din 2007 de 314 milioane lei. În primul semestru al 2009, pierderea consolidată a fost de 69,16 milioane dolari.

Dacă cererea acţionarilor minoritari este întemeiată sau nu, doar un raport separat de audit poate stabili. Conform surselor din piaţă, investitorii mici din RRC ar putea utiliza însă această cerere ca element de negociere în cadrul ofertei de preluare, în sensul că un anumit preţ îi va convinge să renunţe la acţiuni şi implicit la doleanţe. Răspunsul va fi dat săptămâna aceasta, odată cu proiectul de ofertă care ar trebui să ajungă la CNVM. Proiectul are nevoie şi de aprobarea Comisiei înainte de publicare.