Ministrul interimar al Sănătății avertizează! Numărul de maxim de paturi la ATI ar putea fi insuficient

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat, la Antena 3, că s-ar putea ca numărul maxim de paturi atins în valul anterior să nu fie de ajuns pentru valul patru al pandemiei. Așadar, ministrul interimar spune că trebuie găsite soluții pentru a crește numărul paturilor.

Acesta a mai spus că atunci când a preluat mandatul de ministru interimar al Sănătății, numărul de paturi la ATI era de 630, iar acum sunt peste o mie de paturi la secțiile de Terapie Intensivă.

“Ceea ce trebuie să facem este accea de a asigura ca dinamica creşterii numărului de paturi ATI pe COVID din spitale nu este în urma dinamicii internărilor în spital, ci este în faţă dinamicii internărilor în spital. Până acum acest lucru am reuşit să-l asigurăm, dar categoric este nevoie de un efort susţinut al întregului sistem medical, indiferent de subordonarea spitalelor pentru că în aceste zece zile de mandat interimar pot să vorbesc de la 630 de internaţi şi paturi disponibile am ajuns la peste 1000 la ATI, dar în mod categoric nu este de ajuns”, spune acesta.

Managerii de spital și DSP-urile și-au însușit 1.522 de paturi

Ministrul interimar Cseke Attila spune că managerii spitalelor și DSP-urile și-au însușit un număr de 1.522 de paturi pentru secțiile de Terapie Intensivă. Acesta spune că le-a cerut acestora că numărul de paturi să se facă în ritm susținut.

”Trebuie să creştem încontinuu, drept urmare acel plan de rezilienţă care a fost întocmit de-a lungul a mai multor luni, care corespunde cu ceea ce şi-au asumat direcţiile de sănătate publică şi managerii de spitale l-am şi publicat astăzi pentru ca să fie extrem de clar pentru toată lumea fiecare spital unde trebuie să ajungă minim număerul de paturi ATI.

Este vorba de 1522 de paturi pe care şi le-au însuşit managerii de spital şi DSP-urile. Şi am cerut astăzi în videoconferinţă foarte clar ca acest lucru să se facă în ritm susţinut”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii.

Este posibil ca numărul de paturi să nu fie suficient

Ministrul interimar al Sănătății a mai spus că este posibil să nu fie suficiente paturile avute la ATI în valul anterior al pandemiei.

“Este evident, că valul patru, aşa cum se prezintă până acum, este un val cu o tendinţă mai abruptă, mai bruscă, mai brutală decât au fost celelalte valuri ale pandemiei şi atunci s-ar putea ca numărul acela maxim de paturi ATI pe care l-am atins într-un val anterior, de 1612, să nu fie îndeajuns. Până atunci mai avem oricum. Important e ca zilnic să găsim soluţii şi acest număr de paturi ATI să crească”, a precizat Cseke Attila.

Sursă foto: Dreamstime