România și Polonia vor asigura stabilitatea economică pe Flancul Estic al NATO

În marja şedinţei comune de guvern România-Polonia, a fost organizată masa sectorială „Economie” la Ministerul Economiei, unde au participat delegaţia Ministerului Dezvoltării Economice şi Tehnologiei din Polonia, condusă de Waldemar Buda, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România şi reprezentanți ai Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Florin Spătaru, a avut o întrevedere oficială cu ministrul Dezvoltării Economice şi Tehnologiei din Polonia, Waldemar Buda, context în care cei doi oficiali europeni au reinterat importanţa asigurării stabilităţii economice de pe Flancul Estic al NATO pentru securitatea regională, în contextul efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina.

Florin Spătaru și Waldemar Buda au apreciat calitatea relaţiilor bilaterale româno-polone la nivelul Uniunii Europene (UE), dar și la nivelul NATO, subliniind importanţa promovării investiţiilor reciproce şi a schimburilor bilaterale, în contextul provocărilor cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.

România şi Polonia reprezintă factori importanţi în securitatea regională din Flancul Estic al NATO şi în acest sens salut dinamizarea relaţiei bilaterale şi îmi exprim angajamentul pentru extinderea cooperării economice şi din domeniul industriei de apărare. Unul dintre obiectivele ambiţioase din programul Ministerului Economiei pentru 2023 vizează modernizarea şi restructurarea industriei de apărare”, a declarat, marți, Florin Spătaru.

România și Polonia se pregătesc pentru reconstrucția Ucrainei

Potrivit spuselor sale, „trebuie să fim pregătiţi pentru reconstrucţia Ucrainei şi în acest sens vreau să dezvoltăm în România industria grea cu sprijinul companiilor care pot transforma rafinăriile în producţie chimică”, fiind „vital să asigurăm o strânsă colaborare între România şi Polonia în vederea menţinerii unei politici şi a unui cadru de reglementare orientate spre viitor, pentru a accelera transformarea sectoarelor industriale pentru alinierea la obiectivul de emisii zero.”

„Tranziţia de la un model economic liniar la unul circular este un proces complex, pe care Ministerul Economiei îl sprijină prin programe dedicate. În acest sens, am inclus politicile verzi în toate programele derulate de Ministerul Economiei. Pentru România, producerea de baterii este un obiectiv către tranziţia la o energie curată, acest domeniu va impulsiona cercetarea şi inovarea la nivelul industriei româneşti şi va stimula crearea de locuri de muncă şi creştere economică”, a adăugat Florin Spătaru, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Economiei.