Potrivit lui Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, principalul criteriu de evaluare va fi gradul de satisfacţie al investitorilor străini în relaţia cu reprezentanţii țării noastre. ”Aceste evaluări la trei luni sunt constructive. Principalul criteriu de evaluare se referă la cât de mulţumiţi sunt investitorii în relaţia cu dumneavoastră. Este necesar să promovaţi România în plan extern, dar în acelaşi timp să activaţi la nivelul atragerii de investiţii străine”, a spus Isar.
Totodată, Daniel Chiţoiu a subliniat necesitatea de a întări capacitatea instituţională a diplomaţiei şi a punerii în practică a unor noi modele care să exploateze mai inteligent priorităţile pieţei. Potrivit acestuia, investiţiile străine directe au crescut de cinci ori din 2009, până la 1,7 miliarde de euro în 2011.
De altfel, premierul Victor Ponta a solicitat lui Lucian Isar, un raport despre activitatea consilierilor economici ai României, din reţeaua externă. Şeful Executivului a afirmat, citat de Agerpres, că sarcina consilierilor economici este dificilă şi le-a cerut să fie cu adevărat exponenţii intereselor României şi nu ”nişte simpli ambasadori ai economiei româneşti abandonaţi pe undeva pe lângă ambsadaele noastre din străinătate sau consulatele noastre, care eventual o dată pe an să mai fiţi întrebaţi dacă mai sunt în funcţie”.