Ziua Mondială a Mediului este celebrată în fiecare an la 5 iunie, iar în acest context Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează în premieră, în România, marca înregistrată „Produs în Arie Naturală Protejată”. Ministrul de resort, Costel Alexe, va participa la lansarea brandului alături de producători din mai multe arii naturale protejate, care vor putea utiliza acest brand.

În 2020, tema Zilei Mondiale a Mediului înconjurător este biodiversitatea, salvarea acesteia şi salvarea sănătăţii şi vieţii oamenilor, precizează ministrul Alexe.

„Este timpul pentru natură!, acesta este îndemnul ONU pentru 2020, aceasta este campania care recomandă ca fiecare dintre noi să fim mai atenţi cu acţiunile noastre care au legătură cu mediul şi să spunem mai departe de ce considerăm că este timpul pentru fapte în favoarea naturii. Evenimentele recente, care au avut un impact grav asupra mediului, de la pădurile distruse de incendii din Brazilia, Statele Unite şi Australia, la invazia de lăcuste din Africa de Est, până la pandemia de COVID 19 – toate acestea demonstrează legătura esenţială dintre oameni şi natură. Este o ţesătură a vieţii. Dacă un element din această perfecţiune este distrus, toate celelalte vor fi afectate. Consecinţele pot fi dezastruoase. Suferinţa la nivel planetar, provocată de pandemia de COVID 19, arată că este nevoie de o reacţie de protecţie şi iubire faţă de natură, tot la nivel planetar, mai scrie https://www.worldenvironmentday.global/”, scrie Costel Alexe vineri, pe pagina sa de Facebook.

Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită în 1972

Ziua Mediului este unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului şi, totodată, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens. Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972, la Stockholm, în Suedia, cu ocazia organizării primei conferinţe privind problemele de mediu, scrie Agerpres.

„Cei mai mulţi dintre noi ştim că alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem şi climatul care face planeta noastră locuibilă, toate, vin din natură. Cu toate că natura este foarte darnică, noi, oamenii, încă nu o ocrotim pe cât ar trebui. De aceea trebuie să ne schimbăm atitudinea. Trebuie să învăţăm să respectăm natura”, se arată în postarea ministrului citat.

Fiecare Zi Mondială a Mediului este găzduită de o altă ţară, în care au loc sărbători oficiale. Anul acesta gazda este Columbia, în parteneriat cu Germania. Prin Iniţiativa Internaţională Climatică a Ministerului Federal german pentru Mediu, Conservarea Naturii şi Securitatea Nucleară, programul Naţiunilor Unite pentru Mediu finanţează Campania „Ziua Mondială a Mediului 2020 #ForNature”.

„Un milion de specii de animale şi plante sunt în pericol să dispară”

Campania globală evidenţiază modul în care natura oferă servicii vitale umanităţii şi nevoia urgentă de a opri distrugerea acesteia.

„Natura strigă după ajutor: un milion de specii de animale şi plante sunt în pericol să dispară. Pentru Ziua Mondială a Mediului 2020, toată lumea este invitată să împărtăşească de ce este timpul pentru natură. Aşadar, fii parte a soluţiei şi alătură-te apelului global #ForNature. În acest an, milioane de oameni vor sărbători digital, la nivel Mondial, din cauza pandemiei de COVID-19. În lumina celor de mai sus, trebuie să fim conştienţi că fiecare zi este ziua mediului.

Fiecare acţiune a noastră este pentru Natură şi ar trebui să fie gândită astfel încât să reducă la minim consecinţele asupra mediului înconjurător. Dacă natura este sănătoasă şi noi, oamenii, vom fi mai sănătoşi. Dacă ocrotim acum natura, ocrotim şi viitorul copiilor noştri. Este timpul pentru natură! Participă!”, îşi încheie postarea ministrul român al Mediului.