"Aceste centre de preluare şi de valorificare a lânii urmează a fi dezvoltate, mai apoi, an de an", a spus ministrul Agriculturii. 

Totodată, ministrul Daea a subliniat că în ceea ce priveşte păşunile, primăriile şi Consiliile locale trebuie să aibă o atitudine corectă faţă de oierii locali şi să nu le împovăreze suplimentara activitatea. 

”Este un interes legitim al fermierilor, al crescătorilor de animale din zonă, să aibă suprafeţe de păşuni pentru a dezvolta acest sector, ori acest interes major se regăseşte la nivelul comunelor. Eu îi rog pe primari şi Consiliile locale să-şi valorifice capacitatea decizională în direcţia asigurării păşunilor pentru crescătorii de animale din comunele respective, ale oierilor. Este absolut necesar să avem o atitudine corectă faţă de aceşti crescători de animale, care astăzi sunt într-o situaţie dificilă şi nu trebuie să le împovărăm activitatea prin decizii care îi nemulţumesc”, a afirmat ministrul Daea. 

Ediţia a 35-a a Târgului Mare de Primăvară de la Răcăşdia, desfăşurat duminică în prezenţa ministrului Agriculturii, a adunat peste 60 de producători şi comercianţi din zona de vest a ţării, dar şi aproape 7.000 de vizitatori. 

”Aici am putut vedea atât preocupările zonei, dar în acelaşi timp şi gradul de interes pe care îl manifestă oamenii. Am stat de vorbă cu foarte mulţi, cu crescătorii de animale, cu crescătorii de păsări, cu cei care produc în această zonă, pe suprafeţe mici şi am putut constata un ridicat grad de interes, iar din acest punct de vedere sunt şi eu motivat să intru în analiza specifică zonei, în aşa fel încât să venim în întâmpinarea producătorilor din această parte a ţării. Agricultorii să aibă încredere în ceea ce le-am spus, şi anume, că subvenţiile vor veni la timp şi ne dorim ca în continuare să colaborăm, astfel încât să fie satisfăcuţi de munca lor şi să găsească soluţii pentru valorificarea produselor. Crescătorilor de oi le-am explicat ce trebuie să facă în această perioadă. În primul rând, să depună cereri pentru a avea acces la sprijinul cuplat voluntar, să-şi procure berbeci de rasă, care sunt prinşi în registrul genealogic, pentru a avea un berbec de rază la 35 de oi şi a beneficia pentru un număr între 150 şi 500 de oi, care înseamnă un plus de subvenţie pentru fiecare fermier”, a mai declarat Petre Daea. 

Târgul de primăvară de la Răcăşdia este singurul de acest tip din zona de vest a ţării, după cum a afirmat fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la eveniment. (Sursa: Agerpres)