Potrivit oficialilor ministerului, România are o tradiţie culinară bogată, vinuri de calitate foarte bună şi a înregistrat recent produse cu Denumire de Origine Protejată (DOP) şi Indicaţie Geografică Protejată (IGP) care pot fi promovate la nivel internaţional. Pentru aceasta, evenimentele organizate la Bruxelles au ca scop promovarea produselor româneşti în rândul omologilor din Reprezentanţele Permanente şi din Comisia Europeană precum şi în rândul românilor din instituţiile europene. 

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) sprijină Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles prin punerea la dispoziţie a experţilor care vor asigura prezentarea de produse alimentare reprezentative şi de vinuri, alături de materiale promoţionale de la companiile producătoare care doresc să se implice în acest demers. Produsele noastre sunt de o calitate foarte bună şi trebuie să le facem cunoscute. Totodată, doresc să îi îndemn pe cât mai mulţi să identifice şi alte produse pentru care să aplice în vederea obţinerii protecţiei la nivel european", a afirmat ministrul Achim Irimescu. 

De asemenea, ministrul a reiterat faptul că toţi producătorii care intenţionează să aplice pentru obţinerea protecţiilor la nivel european se pot baza pe sprijinul specialiştilor MADR, asigurându-i de totală să deschidere şi implicare în acest demers. 

La cele două evenimente sunt aşteptaţi peste 200 de participanţi. MADR va asigura prezentarea schemelor de calitate româneşti care au fost înregistrate în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate al Comisiei Europene – Magiun de prune de Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP) şi Telemea de Ibăneşti (DOP). 

Pe lângă produsele româneşti protejate la nivel european va fi prezentat şi produsul Cârnaţi de Pleşcoi, reprezentativ din zona Buzăului, pentru care România a depus cererea luna aceasta, dar şi alte produse tradiţionale înregistrate pe schema naţională – zacuscă de vinete, zacuscă de fasole, povidlă de Blăgeşti, dulceaţă de trandafiri, dulceaţă de cireşe negre, de gutui, Cozonac Domnesc din regiunea Moldovei. 

Totodată vor fi oferite spre degustare specialităţii de salamuri, cârnaţi, specialităţi ca ghiudem, babic, sortimente diverse de caşcaval cu piper, ardei, afumat şi neafumat, dar şi dulceţurile din gama Topoloveanca. Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască şi Ţuică Zetea de Medieşu Aurit dar şi sortimente de vinuri albe, roze şi roşii, produse cu Indicaţie Geografică Protejată.