În cursul zilei de luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a avut mai multe convorbiri telefonice cu ministrul agriculturii din din Republica Moldova, Vasile Bumacov, urmare a deciziei din data de 10 septembrie a.c. a Federației Ruse de interzicere a importurilor de vin din țara vecină. Constantin i-a spus omologului său de la Chişinău că este la curent cu eforturile depuse în ultimii ani de producătorii de vin din Republica Moldova pentru creșterea calității. „Ministrul Daniel Constantin a inițiat deja o serie de discuții cu patronatele de profil din România pe tema posibilităților de sprijinire a producătorilor din țara vecină în ceea ce privește promovarea și comercializarea produselor acestora pe piața românească”- precizează MADR într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, Constantin îndeamnă distribuitorii și marii comercianți să achiziționeze vin din Republica Moldova și își exprimă încrederea că viitoarele comenzi vor confirma încrederea de care produsele din țara vecină se bucură în rândul consumatorilor români. De asemenea, MADR va organiza în luna noiembrie, în comun cu patronatele din industria vinului, o serie de evenimente de promovare a vinului românesc, la care vor fi invitați să participe și producătorii de profil din Republica Moldova.

La începutul lunii septembrie a.c.,  agenţia rusă Itar-Tass anunţa că serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a dispus oprirea importurilor de vinuri din Republica Moldova din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a acestora . Rospotrebnadzor a susţinut că, în câteva loturile de vinuri "Purcari", "Cricova" si "Aroma", importate în ultima perioadă de Rusia din Republica Moldova, „a fost depistată o substanţă nocivă, care afectează în special rinichii şi ficatul”.
Şi în martie 2006, Rusia a introdus un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocând tot “calitatea slabă” a acestora, dar Chişinăul a anunţat ca este vorba despre o „decizie politică”.