Ministrul a mai spus că autorităţile vor obţine o analiză concretă după data 1 iunie, deoarece atunci vor putea vedea dacă retailerii au redus preţurile sau nu.

“În ultimele săptămâni, retaileii au crescut preţurile la diverse sortimente de produse. Spre exemplu în cazul lactatelor, preţurile s-au majorat cu 10%, în timp ce pentru carne costuri au crescut cu 20%”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară "Sindalimenta".

În opinia lui Frumosu, retailerii au majorat preţurile astfel încât să dea impresia că după 1 iunie foarte mult preţurile produselor de la raft. "Vor să-şi asigure o marjă de profit foarte mare", a completat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară "Sindalimenta".

Marii retaileri au dreptul legal să-şi pună ce adaos comercial doresc și dacă nu ar exista o competiţie dură, probabil că preţurile ar fi mult mai mari în prezent. Scăderea TVA la 9% pentru alimente şi băuturi, de la 24%, ar trebui să însemne, teoretic, un minus de 13% la preţuri. Însă, am putea asista la o stagnare a acestora și la mărirea profitului retailerilor.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spune că instituția este atentă la schimbările de preț. „Dacă vom avea suspiciuni privind posibile încălcări ale legii concurenţei (înţelegeri între companii) vom declanşa investigaţii şi dacă aceste suspiciuni se confirmă, vom aplica sanc țiuni. Vom monitoriza evoluţia preţurilor, dar rugăm şi mass-media să urmărească şi să semnaleze opiniei publice eventualele creşteri deoarece practicile incorecte de acest tip, chiar dacă nu sunt ilegale, sunt imorale”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.