Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a devenit la data de 20 iunie 2013 membru al Protocolului de colaborare privind achiziţiile publice verzi alături de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Acest lucru s-a realizat la momentul respectiv prin semnarea de către ministrul Rovana Plumb, în prezenţa prim ministrului Victor Ponta, a unui Protocol de colaborare cu preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popă, se arată în comunicat.

Prin intermediul acestui protocol, părţile semnatare au convenit să colaboreze în vederea creării unei platforme pentru cooperare şi consultare în vederea elaborării, implementării şi monitorizării Planului Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi.

‘În baza acestui Plan Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi, precum şi din dorinţa de a-şi desfăşura activitatea într-un mod care să reflecte cât mai expresiv grija faţă de protejarea mediului înconjurător, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a decis organizarea unei proceduri de achiziţie publică în vederea achiziţionării de către instituţie a unui autoturism propulsat de un motor electric. Acest demers urmăreşte implementarea în activitatea de zi cu zi a proiectelor, programelor, acordurilor şi protocoalelor încheiate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice care au drept unic scop protejarea mediului înconjurător şi realizarea unei dezvoltări durabile şi sustenabile a economiei României’, au precizat reprezentanţii ministerului.

Criteriul de atribuire a contractului va fi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pe seama unui sistem de factori de evaluare ce au la bază raportul cost/ calitate, din punct de vedere tehnic urmărindu-se achiziţionarea unui autoturism care să ofere o autonomie de deplasare cât mai ridicată precum şi un interval de încărcare al acumulatorului cât mai redus.

Achiziţionarea autoturismului propulsat de un motor electric se va efectua prin intermediul ‘Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional’, în cadrul sesiunii de înscriere în vederea acceptării proprietarilor persoane juridice sau operatori economici fără personalitate juridică, program derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

SURSA: Agerpres