Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a virat, luni, peste 200 de milioane de lei pentru decontarea facturilor la lucrările realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Mai exact, este vorba despre 215.234.015,65 de lei pentru decontarea facturilor la 283 de obiective de investiţii, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 28 din 10 aprilie 2013, actualizată, este un program multianual de finanţare cu fonduri de la bugetul de stat care are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie.

Valorile alocărilor multianuale de la bugetul de stat sunt egale cu sumele înscrise în contractele de finanţare multianuale încheiate între minister şi beneficiarii obiectivelor de investiţii.

În cadrul celor două etape ale PNDL, listele obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora sunt publice şi pot fi consultate accesând pagina de internet a ministerului, secţiunea Lucrări Publice, Programul naţional de dezvoltare locală, rubrica Obiectivele de investiţii, iar transferurile lunare sunt publicate în secţiunea Plăţi, precizează sursa citată.

Situaţia plăţilor efectuate este disponibilă la: https://www.mlpda.ro/pages/plati.

Oportunităţi de finanţare a unor proiecte ale Republicii Moldova

Recent, reprezentanţii Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei s-au întâlnit cu cei ai Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova pentru a analiza oportunităţile de finanţare a unor proiecte ale Republicii Moldova şi soluţiile de îmbunătăţire a implementării proiectelor din Programul de asistenţă tehnică şi financiară.

lorin Nicolae Creţ, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a prezidat reuniunea pe această temă cu Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, condus de secretarul de stat Ana Guţu. Reuniunea a avut loc pe data de 17 septembrie.

„Întâlnirea a avut ca principal obiectiv identificarea unor noi soluţii de îmbunătăţire a implementării proiectelor derulate prin intermediul celui de-al şaselea Protocol Adiţional la Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară, în baza unui acord financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova”, precizează sursa citată.

De asemenea, discuţiile au vizat şi oportunităţile de finanţare a unor proiecte ale Republicii Moldova, prin intermediul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova, atât în perioada 2014 – 2020, cât şi în viitoarea perioadă de programare 2021 – 2027.

Florin Nicolae Creţ a transmis că oportunităţile de colaborare oferite pe viitor în domeniul cooperării bilaterale dintre România şi Republica Moldova vor genera proiecte sustenabile şi de interes pentru cetăţenii celor două state, mai menţionează MLPDA.