Ministerul Educaţiei a explicat recent că se constată o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu Covid-19 în școlile din România, atât în rândul elevilor, cât şi al profesorilor și învățătorilor. Astfel, în data de 1 aprilie, adică joi, 2.610 de elevi şi 2.171 de angajaţi erau confirmaţi cu noul coronavirus, conform unei informări a Ministerului Educației.

Anunțul făcut de Ministerul Educației privind numărul de cazuri de COVID-19

”Conform datelor transmise şi asumate de către unităţile de învăţământ preuniversitar şi inspectoratele şcolare judeţene, se constată o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu Covid-19, atât în rândul elevilor, cât şi al personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că, în 1 aprilie, numărul total al cazurilor de elevi confrmaţi era de 2.610, în timp ce al angajaţilor era de 2.171.

Recordul de infectări, înregistrat în 26 martie

Cel mai mare număr activ de cazuri la elevi s-a înregistrat în 26 martie, respectiv 2.740. Tot atunci a fost şi numărul maxim de infectări la angjaţii din învăţământ, respectiv 2.514. Analiza reaizată de Minister se referă la perioada 15 martie – 1 aprilie. Cel mai mic numr activ de cazuri a fost 2.200 la elevi şi 2.031 la personal.

Când ar putea reveni elevii fizic în sălile de clasă. Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei consideră că, în cazul în care se vor îndeplini anumite condiţii, elevii ar putea să revină în şcoli cu prezenţă fizică la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Condiţiile care trebuie îndeplinite ţin de respectarea regulilor de protecţie, de vaccinarea personalului din învăţământ, testarea cu teste noninvazive, dar şi înregistrarea unui trend descendent în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus.

„Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 angajaţi vaccinaţi acum, când vorbim, din învăţământ. (…) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (de angajaţi din educaţie vaccinaţi – n.red.). Mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ. Prim-ministrul şi-a asumat public în conferinţă de presă să spună că va susţine testarea noninvazivă despre care am discutat. (…) Care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii.

Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică. Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Digi 24, potrivit Agerpres.