Livrările mondiale de PC-uri au scăzut cu 14% în primele trei luni ale anului, cea mai drastică scădere din ultimii 20 de ani. HP a pierdut 24% din cota de piaţă, iar Acer a pierdut 31%, conform datelor IDC. Lenovo a fost singurul producător care nu a scăzut şi cel care consideră că PC-urile nu vor dispărea, ci se vor transforma. Compania chineză a lansat în ultimii ani pe piaţă calculatoare All-in-One şi mini PC-uri, care oferă clienţilor mai mult spaţiu pe birou fără să facă rabat de la performanţă.
Desktopurile nu mai au sens decât pentru cei care vor să îşi construiască propriul lor sistem în care să monteze componente mai performante şi pe care să le actualizeze din când în când. Sunt însă din ce în ce mai puţini cei care au nevoie de o asemenea flexibilitate. Un mini PC oferă mai multe avantaje în comparaţie cu un desktop. Pe lângă spaţiul economisit, un mini PC te scapă de cabluri, sunt mai silenţioase şi au un consum redus de energie. Denumite şi nettopuri, aceste dispozitive nu au prins foarte mult la public din cauza preţului ridicat, însă în prezent preţul lor a devenit accesibil. Majoritatea modelelor sunt prevăzute cu Wi-Fi, iar unele au Bluetooth, ceea ce înseamnă că în afară de cablul de alimentare şi cel HDMI, pentru conectarea la monitor sau televizor, nu mai există niciun cablu care să te încurce, restul perifericelor putând fi conectate wireless.
Gamă variată

Pe piaţa locală se găsesc modele de la producători precum Lenovo, Apple MSI, Sapphire şi chiar Intel. Cel mai mare producător de procesoare din lume propune utilizatorilor Next Unit of Computing sau NUC. Acest mini PC măsoară 11,6 x 11,2 x 3,9 cm şi este dotat cu procesorul Intel Core i3 sau procesorul Intel Celeron P847.
NUC este dotat cu până la 16 GB memorie RAM, Intel HD Graphics 4000, hard disk SSD de 60 de GB şi poate fi folosit pe post de Home Theatre PC. NUC suportă, de asemenea, tehnologia Intel Anti-Theft care protejează datele în cazul pierderii sau furtului dispozitivului. Cea mai nouă generaţie de mini PC-uri de la Apple a fost lansată în toamna anului trecut. Mac mini are o lăţime de 19,7 cm şi o grosime de doar 3,6 cm. Aparatul este disponibil fie în varianta cu procesor dual core la 2,5 GHz, fie cu procesor quad-core la 2,3 GHz. Spaţiul de stocare poate fi de 500 de GB sau 1 TB, iar memoria RAM este de 4GB. În ceea ce priveşte conectivitatea, Mac mini vine cu port Thunderbolt care oferă viteze de transfer de până la 10 Gbps, port FireWire (800 Mbps), patru porturi USB 3.0, port HDMI, slot card, receptor infraroşii, Wi-Fi şi Bluetooth.
Nettopurile chinezilor de la Lenovo sunt, probabil, cele mai accesibile de pe piaţa noastră. Unul dintre aceste modele este Q180. Preţul este de circa 1.000 de lei, iar printre caracteristici se numeră: procesor Intel Atom cu frecvenţă de 1,8 MHz, placă video ATI HD7450A, 2 GB memorie RAM, hard disc de 500 de GB şi Wi-Fi. Majoritatea nettopurilor, asemenea ultrabookurilor sau netbookurilor, nu au instalat niciun sistem de operare. Deoarece acestea nu dispun de o unitate optică pentru instalarea Windowsului, vei avea nevoie fie de o unitate optică externă, fie să creezi un stick USB bootabil.