Circa 600 de militari francezi vor desfăşura un exerciţiu cu trageri de luptă la Centrul Secundar de Instruire din Smârdan

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat luni, 23 ianuarie 2023, că aproximativ 600 de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă dislocat în țara noastră vor desfăşura un exerciţiu cu trageri de luptă la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre Române din Smârdan între 23 ianuarie și 27 ianuarie. Potrivit sursei citate anterior, scopul principal al acestui exerciţiu este antrenarea forţelor din cadrul Grupului de Luptă privind capacitatea rapidă de dislocare şi executarea unei misiuni de luptă într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operaţiuni NATO – „apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, desfăşurate pe Flancul de sud-est al Alianţei Nord-Atlantice”.

„Aproximativ 600 de militari francezi şi 200 de vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România (ROU BG – FRAN FN), cu Franţa ca naţiune-cadru, şi elementul naţional de sprijin francez vor desfăşura, în perioada 23 – 27 ianuarie, exerciţiul cu trageri de luptă „EAGLE MEDA 23”, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din localitatea Smârdan, judeţul Galaţi. În cadrul exerciţiului vor fi executate şi trageri de luptă cu principalele mijloace de lovire ale Grupului, tancurile Leclerc”, scrie într-un comunicat de presă.

Aeronavele AWACS NATO au executat zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei Nord Atlantice

Vă amintim că zilele trecute aeronavele AWACS din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control au ajuns în România la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, unde au executat zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei Nord Atlantice.

„Aeronavele AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO”, scrie pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale (MApN).