În prezent, milionarii (care reprezintă 0,9% din totalul gospodăriilor) controlează 39% din averea mondială, în creştere faţă de 37% în 2009, dovadă că inegalităţile au crescut în urma crizei mondiale, se arată în raportul BCG.

Deşi a fost epicentrul crizei financiare mondiale, SUA aveau anul trecut cel mai mare număr de milionari din lume, 5.220 de gospodării cu o avere mai mare de un milion, în creştere cu 1,3% faţă de anul anterior. Pe locul secund se situează Japonia cu 1.530 de milionari, urmată de China cu 1.110, Marea Britanie şi Germania.

Singapore se situează pe primul loc în lume în ceea ce priveşte ‘densitatea milionarilor’, sau procentul de milionari din totalul populaţiei, aproximativ 15,5% din populaţia statului Singapore având o avere mai mare de un milion de dolari, mult peste Elveţia şi statele din zona Golfului.

Pentru a fi inclusă în categoria milionarilor o gospodărie trebuie să aibă active care pot fi investite de cel puţin un milion de dolari, excluzând însă case, bunuri de lux şi participaţiile la propria companie.

Raportul BCG mai precizează că la nivel mondial averile private au crescut, în medie, cu 8% anul trecut ajungând la 121.800 miliarde de dolari. Înaintea crizei financiare, între 2002 şi 2007, aceste averi au crescut cu 11% pe an în medie. BCG se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere a averilor private până la 6% pe an în medie între 2011 şi 2015, cu un ritm mai rapid în statele emergente.