Până în prezent, autoritățile au impus carantinarea mai multor orașe din țară, iar multe dintre acestea sunt cele din jurul Capitalei. Raed Arafat a venit cu o serie de precizări privind momentul în care Bucureștiul va intra și el în carantină.

Întrebat dacă Bucureștiul va fi carantinat sau nu, șeful DSU susține că totul depinde de propunerea DSP-ului. Decizia este luată în urma analizelor făcute.

”Depinde ce se propune din partea DSP-ului în urma analizelor care se fac. Nu am cum să spun dacă se carantinează sau nu până nu se face analiza DSP”, a spus Raed Arafat, pentru Observator News. 

Ludovic Orban nu își dorește carantinarea Capitalei

De cealaltă parte, în urmă cu câteva zile, premierul Ludovic Orban susținea că nu își dorește carantinarea Capitalei, însă există o metodolgie.

„Nu ne dorim acest lucru (carantinarea Capitalei – n.r.), în mod evident. Pe de altă parte, există o metodologie care este stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe baza practicilor la nivel mondial. Direcţiile de sănătate publică trebuie să evalueze în fiecare localitate toţi indicatorii în baza cărora să poată lua această decizie şi aţi văzut că s-au luat aceste decizii de carantinare, la propunerea DSP-urilor, cu aprobarea Comitetelor pentru situaţii de urgenţă”, a precizat Orban, întrebat dacă se va lua o decizie de carantinare a Bucureştiului în perioada următoare.

În același timp, premierul a mai menționat că sunt mai mulţi indicatori în baza cărora se ia decizia de carantinare.

„Există o rată (de infectare – n.r.) stabilită. Am spus că sunt mai mulţi parametri. Nu sunt specialist în astfel de decizii de carantinare. Aceasta este o decizie pe care o iau specialiştii, medicii epidemiologi, cei care cunosc foarte bine criteriile după care se iau astfel de decizii”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, Orban a mai subliniat faptul că măsurile luate în zonele carantinate diferă, în funcţiile de analizele care fac la nivel local.

„Principalul obiectiv al carantinării este acela de a împiedica ca cetăţenii dintr-o zonă cu rată mare de infectare să poată să distribuie virusul în altă parte. Al doilea obiectiv urmărit este reducerea ratei de infectare prin nişte măsuri de restricţie. De la caz la caz, în funcţie de localitate, de evaluările care se fac din analize epidemiologice privind locurile unde se îmbolnăvesc, se iau decizii în interiorul zonei carantinate.

Aceste decizii nu sunt similare în toate localităţile, pentru că de la localitate la localitate analiza indică alte surse de îmbolnăvire care sunt prioritare şi, implicit, recomandă realizarea unor restricţii spre acele tipuri de activităţi (…) unde se îmbolnăvesc cei mai mulţi”, a explicat premierul.

Sursă foto: INQUAM/George Călin