”Pentru prima dată de când a început acest virus, putem vedea o cale de ieşire din pandemie. Ştim în inimile noastre că anul viitor vom reuşi .Mă tem că recomandările ştiinţifice sunt că pe măsură ce ieşim din carantină, nivelurile trebuie să fie mai dure”, a spus premierul Marii Britanii.

Vor fi reluate activitățile

Magazinele, sălile de sport şi saloanele de coafură se vor redeschide atunci când restricţiile vor fi ridicate şi de asemenea, vor putea fi reluate sporturile în aer liber. În nivelul 1, oamenilor li se va spune să limiteze călătoriile şi să lucreze de acasă, acolo unde este posibil. În nivelul 2, barurile şi restaurantele vor putea servi alcool numai alături de o masă substanţială. Bazele sportive de interior şi în aer liber din regiunile cu niveluri 1 şi 2 vor putea permite ”un număr limitat” de spectatori, în timp ce ”evenimentele de afaceri” vor putea fi reluate.

În nivelul 3, firmele de ospitalitate cu activităţi în interior vor rămâne închise, cu excepţia livrărilor pentru acasă şi toate sălile de divertisment în spaţii închise vor fi închide. În cazul în care barurile şi restaurantele vor putea fi deschide, ultimele comenzi vor fi preluate până la ora 22:00, cu închidere la ora 23:00.

Cei cu test negativ vor putea avea restricții mai puține

Boris Johnson a spus că guvernul va întări ”capacitatea de acţiune” a autorităţilor locale, oferindu-le noi competenţe pentru a opri activitatea firmelor. Johnson a anunţat, de asemenea, ceea ce a numit ”un program major de testare comunitară” pentru zonele din nivelul 3. „Dacă funcţionează, ar trebui să le putem oferi celor care se testează negativ perspectiva unor restricţii mai puţine”, a spus Johnson, adăugând că persoanele care au avut teste cu rezultate negative ar putea să se întâlnească în anumite locuri cu alţii care au avut şi ei rezultate negative.

,, Va fi un Crăciun special”

Planurile oficiale de Crăciun sunt încă în curs de stabilire cu liderii din fiecare administraţie descentralizată (Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord), a spus Johnson. El a adăugat că va fi un „Crăciun special, limitat în timp”. „Nu pot spune că Crăciunul va fi normal anul acesta. Într-o perioadă de criză, timpul petrecut cu cei dragi este şi mai preţios, pentru oamenii de toate credinţele”, a spus Johnson.

Cu toate acestea, prim-ministrul a spus că naţiunea nu îşi permite „să renunţe prudenţă şi să permită virusului să se extindă din nou, obligându-ne pe toţi să revenim în carantină în ianuarie”. Familiile vor trebui să se gândească cu atenţie la riscul de a se întâlni cu rude în vârstă, a spus el.

Pandemia se stabilizează

Marea Britanie a înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri de coronavirus, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, al treilea cel mai mare număr de infecţii înregistrate în Europa, după Franţa şi Spania. Ţara a raportat 55.120 de decese legate de coronavirus. Cu toate acestea, există semne că numărul de noi infecţii a început să se stabilizeze în ţară. Duminică, în Marea Britanie au fost raportate 18.662 de cazuri noi şi în ultimele şapte zile au existat 142.747 de cazuri confirmate, cu aproape 20% mai puţine cazuri decât cele raportate în perioada 9-15 noiembrie.