Departamentul Justiţiei l-a informat pe Donald Trump că va fi inculpat în ancheta privind documentele clasificate deţinute în mod neautorizat în reşedinţa din Mar-a-Lago, Florida.

Mike Pence cere evitarea inculpării lui Donald Trump

„Eu sper că Departamentul Justiţiei examinează mai bine cazul şi rezolvă problemele fără inculpare”, a declarat Mike Pence pentru CNN, în contextul în care tocmai şi-a lansat campania în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.

Mike Pence susține că o eventuală inculpare ar transmite lumii „un mesaj teribil”.

Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august 2022 documente din reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida), iar cazul este anchetat de un procuror special, Jack Smith. Autorităţile susţin că erau documente clasificate, dar Trump afirmă că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

Într-un caz separat, Departamentul american al Justiţiei a finalizat investigaţia în cazul documentelor secrete deţinute de fostul vicepreşedinte Mike Pence, fără a formula acuzaţii.

Mike Pence, atac direct la adresa lui Donald Trump

Mike Pence a intrat oficial în campania prezidențială, după ce și-a lansat candidatura la Casa Albă cu un discurs în Iowa în care, fără surpriză, l-a atacat pe Joe Biden, dar s-a îndreptat direct și către Donald Trump.

Pence l-a acuzat pe fostul său contracandidat că s-a îndepărtat de valorile conservatoare și că i-a cerut să încalce Constituția, în timp ce fostul vicepreședinte a încercat să își croiască un loc în câmpul republican aglomerat.

Mike Pence a abordat direct rivalitatea dintre el și Donald Trump, spunând că, pe 6 ianuarie, șeful său de atunci i-a cerut să „aleagă între el și Constituție”.

„6 ianuarie a fost o zi tragică în viața națiunii noastre. Așa cum am spus de multe ori, în acea zi fatidică, cuvintele președintelui Trump au fost nesăbuite.

Ele au pus în pericol familia mea și pe toți cei de la Capitoliu. Dar poporul american merită să știe că, în acea zi, președintele Trump a cerut, de asemenea, ca eu să aleg între el și Constituție. Acum, alegătorii se vor confrunta cu aceeași alegere: am ales constituția și o voi face întotdeauna.”, a spus Mike Pence.