În decurs de trei ani, peste 18.000 de copii neînsoțiți care au emigrat ilegal în Europa au dispărut și se crede că majoritatea au ajuns în mâinile unor rețele de traficanți de copii.

Potrivit unui studiu efectuat de ziarele belgiene De Standaard și Knack, împreună cu jurnaliști ai site-ului de investigații Lost in Europe, nu se mai știe nimic de 18.292 de copii veniți în Europa fără persoane cunoscute, din 2018 și până în prezent, după cum transmite Haberler.

Se bănuiește că acești copii au ajuns în mâinile unor traficanți de persoane, care îi utilizează în cadrul unor rețele de crimă organizată sau îi exploatează la muncă.

Majoritatea acestor copii provin din Maroc, Algeria, Eritreea, Guineea și Afganistan. Dat fiind că în țări precum România și Franța astfel de dispariții nu sunt înregistrate, numărul real ar putea fi mult mai mare, se arată în studiu.

Fenomenul migrației diminuat de pandemie

În ultimul an, fenomenul migrației s-a diminuat pe fondul pandemiei COVID-19 și din acest motiv, numărul copiilor dispăruți a scăzut față de anii anteriori.

Potrivit studiului, metodele de înregistrare utilizate de diferite țări europene nu sunt compatibile. Din acest motiv, datele nu sunt consistente. Uneori, unii copii sunt înregistrați ca adulți, alteori adulți sunt trecuți drept copii. Unii copii s-au mutat dintr-o țară europeană în alta, au fost declarați pierduți în mai multe țări prin care au trecut, fiind astfel înscriși pe liste de mai multe ori.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că este “foarte îngrijorată” de situația copiilor dispăruți însă Comisia Europeană a pasat responsabilitatea țărilor membre, se mai arată în studiu.

Biroul european de poliție, Europol, a anunțat în 2016 că s-au pierdut cel puțin 10.000 de copii refugiați.

Sursa foto: Dreamstime