Târgul se desfășoară în perioada 3-6 mai, în spaţiul exterior al centrului VIVO Constanţa și se află la cea de-a XXVI-a ediţie.

Considerat  cel mai mare târg de profil din regiunile Sud-Est și Nord-Est din România, ExpoAgroUtil cuprinde toate secțiunile din industria agricolă. Evenimentul beneficiază de o prezență semnificativă a producătorilor și distribuitorilor de utilaje și inputuri agricole, dar și de material săditor, produse tradiționale și viti-vinicole, finanțări și asigurări. Participanţii vor avea oportunitatea de a participa la întâlniri de afaceri, de a beneficia de oferte promoţionale, de a lansa comenzi şi de a perfecta contracte.

Prezent la deschiderea oficială a târgului, preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a amintit importanţa evenimentului în contextul unei creşteri semnificative a participării expozanţilor cu 20% faţă de anul trecut şi cu 35% faţă de anii anteriori: „Proiectului ExpoAgroUtil a pornit de la o suprafaţă de spaţii de expunere de 2000 mp, în timp a ajuns 4000 mp de metri, iar acum la cea de-a 26-a ediţie putem să ne mândrim cu o suprafaţă 15.000 mp şi cca 600 de echipamente şi utilaje expuse la această manifestare. ExpoAgroUtil este a doua manifestare de profil după Indagra la nivel naţional”.

 Daraban a reiterat importanța domeniului agriculturii din România, spunând că CCIR luptă pentru promovarea la nivel internaționat a business-ului românesc și că agricultura este un pariu al României care speră să fie câștigat. Președintele CCIR a subliniat că acesta este momentul oportun pentru a produce și vinde în România.

„Agricultura este un pariu al României, pe care sperăm să-l câştigăm. Sunt multe de făcut în această zonă de activitate, dincolo de producţiile record, din păcate la export contăm cu materie primă, materie brută. Este momentul să producem în România, să consumăm produse made in Romania şi să încercăm să vindem produse cu valoare adăugată cât mai mare. Deficitul balanţei comerciale al României creşte exponenţial. Vorbim de 10 miliarde de euro în 2016, 13 miliarde euro în 2017. CCIR depune toate eforturile pentru a promova la nivel internaţional business- ul românesc şi, totodată, militează pentru diminuarea acestui deficit comercial”, a mai declarat Mihai Daraban, în deschiderea târgului ExpoAgroUtil.

 

La ediţia din acest an a Expoagroutil şi-au rezervat standuri expoziţionale aproximativ 85 de participanţi din rândul producătorilor şi distribuitorilor de utilaje şi inputuri agricole, dar şi de material săditor, produse tradiţionale şi viti-vinicole, al finanţărilor şi asigurărilor, etc.

Evenimentul beneficiază de o prezenţă masivă a producătorilor şi distribuitorilor de utilaje şi inputuri agricole, acest lucru demonstrând faptul că Dobrogea este un punct deosebit de important pe harta ţării în acest domeniu. La această ediţie, printre noutăţile prezentate se remarcă utilajele care vor fi expuse atât de partenerul SC ProAgroService SRL, cât şi de NHR Agropartners, SC Zagros SRL, General Leasing.

Manifestarea va reuni, pe o suprafaţă totală de 15.000 de metri pătraţi, un număr de peste 85 de expozanţi, din ţara şi din stăinătate, producători, importatori şi comercianţi din domeniul agricol şi nu numai. Printre expozanţi se regăsesc firme din Italia, Grecia, Bulgaria şi România.

Printre participanții la eveniment s-au numărat Dănuț Jugănaru, director general CCINA Constanța, Iulia Antonia Bruchental, director executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Constanța,  Marioara Gâju, primar al comunei Cumpăna și prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România.