Astfel, din cauza noilor tehnologii, care permit crearea unor hibrizi de floarea soarelui care nu mai au nevoie de polenizare, se ajunge în situaţia ca albine să nu mai aibă de lucru şi producţia de miere să se reducă substanţial.
„Problema este legată de faptul că agricultorii folosesc hibrizi cu autopolenizare care nu au nevoie de albine. Ei îşi urmăresc scopul economic, dar este rău pentru noi”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
În acest fel, apicultorii se plâng că nu mai rentează să încerce să producă miere de floarea soarelui. „Mierea de floarea soarelui este tot mai puţină. Apicultorii nu se mai duc la câmp cu stupii pentru că nu are rost. Până acum obţineau o producţie de la trei-patru extracţii şi acum trebuie să fie mulţumiţi dacă au o extracţie, adică în loc de 50 kilograme obţin 10 kilograme. Problemele au început de acum patru ani, dar sunt tot mai grave pentru că agricultorii au tot plantat sămânţă de floarea soarelui cu autopolenizare şi au lăsat albinele fără obiectul muncii”, a spus preşedintele asociaţiei Apicola Bacău, Relu Grigoraş.
Producţia de miere de floarea soarelui este, potrivit ACAR, de 40% din total. România a produs anul trecut în jur de 17.000 tone de miere, fiind un an cu probleme din cauza climei. În anul precedent s-au obţinut 21.500 tone.
„Avem 35.000 apicltori în ţară, cu 1,1 milioane familii de albine. Pentru anul 2011 ne aşteptăm la o producţie bună de miere, de peste 20.000 de tone, faţă de anul trecut când s-a realizat circa 16.000-17.000 de tone”, a arătat Fetea.