Microsoft Corp a anuntat ca va opri vanzarea sistemului de operare Windows XP catre producatorii si distribuitorii de computere incepand de astazi, in ciuda protestelor a mai multi utilizatori care se vad obligati sa foloseasca sistemul de operare Vista.

Odata ce computerele ce dispuneau de Windows XP au fost eliminate din oferta unor mari producatori precum Dell Inc si Hewlett-Packard Co, utilizatorii fideli vechiului sistem de operare vor fi nevoiti sa cumpere Vista Ultimate sau Vista Business, pentru ca apoi sa efectueaze un “downgrade” (operatiunea inversa upgrade-ului) la XP.

Microsoft va permite insa micilor producatori de PC-uri sa cumpere XP pana la finele lunii ianuarie. De asemenea, pe piata va ramane disponibila o versiune a Windows XP speciala pentru computerele low-cost, cum ar fi Asus Eee PC.

Utilizatorii insa nu sunt de accord cu aceasta decizie a Microsoft. Astfel, un grup de 210.161 utilizatori au semnat pana in acest moment o petitie, demumita “Save XP” prin care cer mentinerea vechiului sistemului de operare pana la lansarea noii versiuni, Windows 7. Acesta este asteptat pe piata pe parcursul anului 2009.

In urma cu o saptamana Microsoft a anuntat ca va oferi suport tehnic complet pentru Windows XP pana in 2009 si suport limitat pana in 2014.

Sursa: AP