Implementarea sistemului online de depunere a formularului 112 (Declarația fiscală unică) dă dureri de cap patronatelor, care sunt nevoite să suplinească lipsa de informaţii pe care Fiscul trebuia să le ofere firmelor româneşti.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că se aşteaptă ca IMM-urile să întâmpine cele mai mari probleme în înregistrarea electronică a documentului, în condiţiile în care marile companii – puţine ca număr – folosesc sistemul deja de doi ani. „Cerinţa noastră publică este ca Fiscul să nu treacă direct la amenzi! Să ia firmele şi să vadă dacă măcar au aflat despre obligativitatea depunerii online“, ne-a declarat Pârvan.
El atrage atenţia Fiscului că măsura nu se adresează doar firmelor din Bucureşti şi din oraşele mari, unde accesul la informaţie este mult mai facil, ci și celor din mediul rural. În fond şi la urma urmei, a explicat el „să invoc superior, de la Bucureşti, că legea trebuie respectată şi trebuie cunoscută şi că necunoaşterea legii nu te absolvă de respectarea ei …da, merge la simpozioane la Hilton, la Intercontinental, dar în oraşul Gherla, iertaţi-mă! Pe ăia îi omori degeaba şi nu ştiu de ce mor“.
Date necunoscute
Reprezentanţii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu ştiu, deocamdată, câte firme din România au apelat la această „facilitate“ până la 10 august, pentru că centralizarea datelor se va putea face abia după 25 august. Termenul de depunere online a declaraţiei unice s-a prelungit de la 1 iulie la 25 iulie. Cu toate acestea, firmele nu s-au înghesuit să cumpere certificatul digital, obligatoriu pentru depunerea online. Explicaţia patronatelor: lipsa de informare. „Au trimis contribuabilii la Monitorul Oficial, de parcă toate firmele stau cu Monitorul în brațe. N-au făcut o minimă înştiinţare. Ce-i costă să trimită nişte plicuri, cu un sumar de instrucţiuni, un sumar de legislaţie şi de adrese utile?“, critică Pârvan atitudinea ANAF.
În România, existau trei firme care emit certificate digitale, iar alte două au apărut în urmă cu câteva luni. Re­pre­zentanţii acestora estimează că anul acesta se vor emite circa 100.000 de certificate digitale. „Firma cu o cârciumă de la sat nici nu a auzit de semnătura electronică. Procesul de depunere online este natural, pozitiv şi îl susţinem. Dar viteza cu care a fost făcut o să ducă la un blocaj inerent“, se teme Pârvan. Certificatul digital costă 60 de euro şi poate fi reînnoit în fiecare an cu 37 de euro. Amenzile pentru nedepunerea online a declaraţiei unice sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Au trimis contribuabilii la Monitorul Oficial, de parcă toate firmele stau cu Monitorul în brațe. Cristian Pârvan, secretar general, AOAR.